Stray Dogg ‘Come Along Wind’ – lutalica je okupio čopor

Treći album begoradskog sastava Stray Dogg donio je znatne promjene u zvuku.

Stray Dogg ‘Come Along Wind’

Koliko god ograničenja u sebi nosila negativnih strana, toliko nose i pozitivnih. U kontekstu kantautorstva lo-fi pristup obično uključuje vokal i akustičnu gitaru (ili klavir). Koliko god to bilo u srži jednostavno, nedvojbeno je da, osim što se stvara intimna atmosfera sa slušateljem, nedostatak zvučnog spektra lakše pobuđuje maštu i uvijek je tu onaj podsvjesni osjećaj: „Kako bi to tek moćno zvučalo uz dodatni instrumentarij“. No ono što razmišlja slušatelj, razmišlja i kantautor. I njega mori isto pitanje.

No povećanje instrumentarija samo po sebi nužno ne donosi boljitak, tj. donosi ako ga se upotrebljava jednako intuitivno, a dakako poželjno je i originalno, jer najveća zamka svega jest da materijal može zazvučati prosječno i predvidljivo i da kantautor djelomično izgubi osobnost izričaja kad ga se uklopi u bend. Brojni su primjeri gdje stvari jednostavno nisu kliknule, ali nekad se dogodi da je sve na ‘pola puta’.

Novi album beogradskog sastava Stray Dogg, kojeg predvodi iznimno talentirani vokal i tekstopisac Dušan Strajnić tj. Dukat Stray, ulazak je u te višeinstrumentalne gabarite, a rezultat definitivno varira obzirom na ono što su nešto stariji štovatelji prijašnjeg zvuka očekivali. No očekivanja nikad nisu sigurna valuta kad je glazba u pitanju, posebice očekivati da netko ostane ukalupljen u okvire s početka vlastite karijere. Dakle, oni koji su očekivali nešto slično onome što su čuli na albumima „Almost“ (2011.) i „Fire’s Never Wrong“ (2012.) neće baš biti previše zadovoljeni albumom „Come Along Wind“.

Ali gledano u svjetlu Strajnićevog razvoja i želje za novim izazovima, novi album ipak je ugodno iznenađenje jer Stray Dogg nije pao na ispitu s povećanjem postave. „Come Along Wind“ nadasve je solidan americana uradak. Solidan, iz razloga štoje  bend dobro ispunio svoju zadaću i to sigurno zvuči daleko moćnije na pozornici od samog Strajnića s akustičnom gitarom, ali je nedovoljno iskorišten kreativni prostor za rastezanje bendovskih gabarita, istraživanje zvukovnih ambijenata i općenito horizonta u kojem općenito korespondiraju današnji prvaci te scene. Takvog pristupa nedostaje i ako bude sreće vjerojatno će Strajnić i društvo u budućnosti više poraditi na tome. U regionalnim okvirima gledano, „Come Along Wind“ je ovosezonski americana album bez premca.

Dakako pozitivna stvar je i što se Strajnić kao vokal stesao u izvrsnog interpretatora klase jednog Phila Everlyja iz Everly Brothersa, a time je i druga pozitivna stvar što takav vokal rijetko koji bend može frekvencijski ‘preklopiti’ i time mu isisati snagu. Bend je u svojevrsnom Lynyrd Skynyrd poletnom zamahu već s uvodnom „Away“, dok najupečatljivije u tom jam smislu odjekuje „Dare Not“ koja posjedjuje sve elemente da se prometne u katarzičnu točku budućih nastupa uživo. Osobno, naveće srsi proizvela mi je posljednja „Till You’re Forgotten“ u kojoj Dukat kombinira nekoliko vokalnih izričaja u rasponu od dubokog Cohenovskog uvoda do laga ženskih vokala vrsno kontrastirajući cjelokupno ozračje dok je pratnja gotovo jedva primjetna. Jest da su do tada slične reakcije izazivale „Blind Love“ i „No One But You“, ali ipak je „Till You’re Forgotten“ to sve pomaknula iz temelja, dodatno pojačavajući katarzu i akcentom zadnje pjesme.

Opći dojam je da je Dukat s „Come Along Wind“ uskočio u nove cipele i napravio nekoliko uspješnih koraka. Kad ih razgazi, može se očekivati ‘zlatna milja’.

Ocjena: 8/10

(Pop Depression / Odličan hrčak, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X