Stray Dogg, Sara Renar i JR August u Vintageu – ‘Zvonko’ se zakotrljao

Sve je veći angažman oko domaće i regionalne nezavisne scene. Tako se i Muzika je Zvonko Radost – internetska top lista koja već par godina volonterski, ali profesionalnim pristupom filtrira i okuplja najkvalitetnija regionalna imena odlučila na novi korak, a to je jednomjesečno organiziranje koncerata u Vintage Industrial Baru.

Stray Dogg u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Svakako je riječ o velikom koraku, jer jedno je tražiti kvalitetne izvođače za top listu, a drugo je kad isti trebaju dobiti potvrdu na koncertu u tako velikom klubu. U četvrtak održana prva večer nije dokazala da postoji potencijal, već da cijela stvar realno okrupnjava i da je publike sve više. Vintage Industrial Bar bio je i više nego solidno popunjen pred beogradskim bendom Stray Dogg i domaćim imenima Sarom Renar i JR Augustom.

JR August je otvorio večer po točno određenoj satnici (koje su se držali i ostali izvođači) počevši u 21:30 sati. Za razliku od dosadašnjih nastupa uživo na kojima je Nikola Vranić a.k.a. JR August nastupao solo s klavijaturama obično praćen s dvije pjevačice, ovog puta je premijerno zakuhao s šesteročlanim sastavom. Jest da je tijekom koncerta sramežljivo kazao kako je s novim bendom održao samo jednu probu prije nastupa, no iskusno društvo jazzista oko njega nije odavalo dojam ‘prvih ljudi’ na pozornici. Kuhao je svoj chamber pop i rock mladi JR i dokazao koji ‘druk’ može postići, no i taj njegov uvjetno nazvan chamber stil umnogočemu duguje njuorlinškom zvuku jednog Dr. Johna. Naravno, nije riječ o tipičnoj usporedbi s jednim od najeklatantnijih predstavnika progresivnog ‘vooodoo’ zvuka koji već desetljećima očarava, ali emotivno tamno obojana lirika JR Augusta s izraženom pratnjom kontrabasa i bubnjeva koji su valjali cajunsku elegiju svakako je vukla u tom smjeru.

Sara Renar u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Sara Renar nastupila je druga po redu i to u poznatom izdanju u pratnji gitariste Luke Gečeka, klavijaturiste Zdeslava Klarića i bubnjara Nevena Mehuna, dakle postavom i naglaskom na posljednji EP „Jesen“ koji joj je donio i dvije nominacije za Porin ove godine, kao i prilično brzu afirmaciju, što je rezultiralo i nagradom na prvom jesenjem Rock Off festivalu održanom u Tvornici kulture. Počelo je efektno s pjesmom „Jesen“ no u središnjem dijelu je izostala koncertna katarza ponajviše zbog toga što su prateći glazbenici Saru ostavljali samu na pozornici u pojedinim pjesmama. Nekako se time izgubio korak. Pomalo je zvučalo kao propuštena prilika jer publika je bila raspoložena.

JR August u Vintage Industrial baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Zato je nastup Stray Dogga u elekrificiranom proširenom bendovskom izdanju kotrljao Crosby, Stills, Nash & Young manirizmom. Tihe lirske uvode pjesama gotovo su po pravilu u središnjem dijelu preuzimale, što gitarske, što violinske, solo dionice dok je ritam iza njih valjao i kotrljao. Dukat je na početku bio malo nefokusiran ‘optužujući’ za to dobru atmosferu u backstageu i poneku medicu više, ali ga je tumbin’ & rollin’ na pozornici ubrzo razbistrio, „Blue Moon“ je otpjevao čisto i sjetno, na onaj njegov poznati visoki i čisti način. Predstavio je i pjesme s predstojećeg trećeg albuma za koji je u razgovoru prije rekao kako već dobiva finalni oblik, a sudeći po izvedenom moglo bi to biti prilično žestoko, tj. sušta suprotnost od „Almost“ i „Fire’s Never Wrong“ uradaka.

Muzika je Zvonko radost – live zakotrljala se te prve večeri i ujedno sa Stray Doggom kulminirala u stilu svog imena; radosno i zvonko. Nastavak slijedi u ožujku na istom mjestu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X