Strmoglavo urušavanje karijere Ryana Adamsa

Nekoliko žena izjavilo je kako im je Ryan Adams ponudio pomoć u stvaranju njihovih glazbenih karijera i da ih je nakon toga seksualno proganjao, a nekima i osvećivao kad je bio odbijen, navedeno je u članku u New York Timesu. Svega nekoliko dana potom proizvođači pojačala, gitara i gitarske opreme prekinuli su sponzorske ugovore s njim, a FBI otvorio istragu.

Ryan Adams (Foto: Wikipedia)

Već gotovo dva desetljeća Ryan Adams je jedan od najplodnijih pjevača i kantautora svoje generacije, često proglašavan živahnim kreativnim genijem i cijenjenim trendseterom. Podjednako je punk-rock-folk heroj i romantični trubadur.

44-godišnji Adams ima iza sebe 16 albuma i sedam nominacija za Grammy. Radio je s Williejem Nelsonom, napisao hit Timu McGraweu, snimao s Johnom Mayerom, kao što se posebno zanimao i za karijere glazbenica, posebno onih mlađih, koje je često hvalio na pozornici, preko društvenih medija i u studiju, gdje je njegov ‘pečat odobrenja’ omogućavao ubrzano započinjanje nečije karijere.

Neke sada kažu da je Adamsovo pokroviteljstvo rock-zvijezde maskiralo tamnu stvarnost. U intervjuima, sedam žena i više od desetak suradnika opisalo je obrazac manipulativnog ponašanja u kojem je Adams nudio mogućnosti za karijeru, dok je istodobno tražio seks s umjetnicama. U nekim slučajevima, rekli su, on bi postao dominantan i osvetoljubiv, odbijajući svoje ponude podrške kada se odbijalo njega, i podvrgavajući žene emocionalnom i verbalnom zlostavljanju, te pišući uznemiravajuće tekstove, često i na društvenim mrežama. Sve navedeno potvrdili su članovi obitelji ili prijatelji koji su bili prisutni u to vrijeme, kao i dopisivanje od Adamsa koje je pregledao The New York Times, koji je ujedno i prvi izašao s ovom pričom 13. veljače.

Od tinejdžerica iz malog grada do njegove bivše supruge, pjevačice i glumice Mandy Moore, sve su rekle da je Adams iskorištavao, a zatim ugušio njihove ambicije. “Glazba je za njega bila točka kontrole”, rekla je Moore za The New York Times.

Mandy Moore (Foto: Wikipedia)

Slično je kazala stanovita Ava, basistica, koju Times naziva po njenom srednjem imenu obzirom da je bila maloljetna kad je stupila u online kontakt s Adamsom, s kojim se nikad kasnije nije fizički upoznala. Njih dvoje su razmijenili preko tri tisuće tekstualnih poruka, a često su vodili i video-razgovore preko Skypea, preko kojeg se pjevač “razotkrio kao seksualni predator”.

Obzirom da je Times razmotrio opsežnu komunikaciju između njih, uključujući 3217 tekstualnih poruka koje su razmjenjivali tijekom devetomjesečnog razdoblja kada je Ava imala 15 i 16 godina, utvrđeno je da je Ava na nekoliko izravnih pitanja Adamsa lagala za svoje godine, predstavljajući se dvije godine starijom nego što jest, kao što je odbijala pjevaču poslati svoju fotografiju. Pjevač joj je nudio da zajedno snime pjesmu, a nakon što ju je na jednoj Skype konverzaciji dočekao gol, ona je ubrzalo odustala od ideje da bude glazbenica, ako je tu bio uvjet da spava s nekim, te nakon toga više nije niti jednom nastupila.

Phoebe Bridgers imala je 20 godina kad je 2014. upoznala Adamsa koji joj je poklonio gitaru nakon što mu je ona izvela jednu pjesmu u njegovom studiju, usporedivši je s Bobom Dylanom po kvaliteti i oduševljeno ponudio da snimi 7-inčni sing za njegovu etiketu Pax-Am. Ubrzo su ušli u vezu, a po njenim riječima Ryan je već nakon tjedan dana pričao o braku, te je ustrajavao u tezi kako će za nekoliko tjedana ona otvarati njegove koncerte na europskoj turneji. Adams je čak rekao Phoebinoj majci da je to bila “prilika jednom u životu” da netko poput njega pazi na nju.

Ipak, u tjednima koji su uslijedili, Adamsova pozornost postala je opsesivna i emocionalno uvredljiva, izjavila je Bridgers. Počeo ju je obasipati tekstovima, inzistirajući na tome da dokaže gdje se nalazi, ili da napusti neke društvene situacije kako bi imali telefonski seks, ili prijeteći samoubojstvom ako ne odgovori odmah. Kad je prekinula vezu, rekla je Bridgers, Adams je izbjegavao objavljivanje glazbe koju su snimili zajedno i poništio ponudu da ona koncertno otvora njegove nadolazeće koncerte. Kad je Pax-Am u travnju 2015. ipak objavio tri pjesme Bridgers, donoseći joj ozbiljnu pozornost industrije, mediji su Adamsu dali pohvalu za njenu karijeru.

Phoebe Bridgers (Foto: Wikipedia)

Bridgers je izjavila da ju je nakon prekida Adams nastavio kontaktirati i udvarati joj se. Ponudio joj je nekoliko datuma za otvaranje na turneji 2017. godine, a nakon mnogo razgovora sa svojim menadžerom o Adamsovom ponašanju, Bridgers je rekla da je prihvatila ponudu jer je to bila velika prilika prije objavljivanja njezina debitantskog albuma. Prvog dana ju je zamolio da mu donese nešto u njegovu hotelsku sobu, a on ju je tamo dočeo potpuno gol, što je Adams opovrgnuo preko svog odvjetnika.

Još su dvije pjevačice-kantautorice, koje su odbile biti identificirane zbog straha od odmazde, opisale sličan obrazac ponašanja Adamsa; hvalio im je rad i nudio snimanje i mjesto na turneji, nakon čega su slijedile uznemirujuće poruke i prijetnje profesionalnom osvetom kada odnosi nisu napredovali onako kako je htio.

Tada Tridesetpetogodišnja Courtney Jaye, dobila je izravnu poruku od Adamsa na Twitteru 2013. s trenutnim ponudama za suradnju. Ali kad su se sastali nekoliko dana kasnije kako bi radili na idejama, Adams je bio opčinjen Courtneyenim izgledom i usredotočio se na nju. Rekla je da je pokušala skrenuti njegovu pozornost, ali nije uspjela; Jaye koja je već prije bila žrtva seksualnog nasilja, dodala je: “Samo sam se isključila.” Završili su u krevetu, ali nisu imali seks.

Osjećala se potresenom kad ju je Adams glatko iskoristio, rekla mu je to i preko telefona dan kasnije. Adams joj je govorio da i dalje želi surađivati, ali nikada nisu ništa snimili.

“Nešto se promijenilo u meni te godine. Zbog toga nisam više htjela raditi glazbu”, izjavila je Jaye.

Courtney Jaye (u sredini) (Foto: Wikipedia)

Blokadu u radu opisala je i bivša Adamsova supruga Mandy Moore koja je bila udana za njega gotovo šest godina. Ono što je nazvala njegovim psihološki uvredljivim ponašanjem zaustavilo je njezinu glazbenu karijeru: “Uvijek bi mi govorio,” Ti nisi pravi glazbenik, jer ne sviraš instrument.”

Ona je objavila svoj šesti album prije njihovog braka. Vjenčali su se 2009., i od tada nije objavila nijedan album. “Njegovo kontroliranje ponašanja u biti je blokiralo moju sposobnost da uspostavim nove veze u industriji tijekom vrlo ključnog i potencijalno unosnog vremena – s cijelom mojom sredinom do kraja dvadesetih godina”, rekla je. Razveli su se 2016. godine.

Shvativši da nisu same, žene su odlučile govoriti o svojim iskustvima u nadi da će zaštititi druge i krenuti naprijed, rekle su za New York Times.

Nakon objave priče New York Timesa, Adam je dao izjavu na Twitteru u kojoj je rekao: „Nisam savršen čovjek i napravio sam mnogo pogrešaka. Za svakoga koga sam ikada povrijedio, ali nehotice, ispričavam se duboko i bezrezervno. ” Međutim, u daljnjem Tweetu osporio je točnost nekih optužbi, navodeći: „Nikada ne bih imao neprikladne interakcije s osobom za koju sam mislio da je maloljetna. Točka.”

No ubrzo su stvari počele biti sve negativnije za njega.

Na Instagramu je Walrus Audio je potvrdio da se pedala Defcon4, koja nosi Adamsovo ime i predstavljena je 2018. godine, više neće prodavati.

U priopćenju predsjednika tvrtke stoji: “U svjetlu nedavnih vijesti i optužbi, ukinuli smo Defcon4 i ne prodajemo ga više. To je naša reakcija na vijest objavljenu u posljednja 24 sata. Izradit ćemo proaktivan plan kako bismo pomogli ljudima da se bore protiv zlostavljanja dok ne otkrijemo najbolji način da to učinimo. Naša srca su uz povrijeđene žene, ali i uz svako dijete, tinejdžera i odraslu osobu koja nosi sličnu traumu, u nadi da ćemo u budućnosti pronaći iscjeljenje od tlačiteljske kulture seksualnog zlostavljanja.”

JHS Pedale, koje u katalogu imaju pedalu “VCR Ryan Adams Signature Pedal”, također su se brzo udaljile od pjevača. U izjavi za Variety, predsjednik tvrtke Josh Scott je rekao: “Zbog naše duboke zabrinutosti zbog ove situacije, prestajemo svu suradnju s Ryanom i ukidamo VCR Ryan Adams Signature Pedal. Sve preostale zalihe VCR pedala planiramo u budućnosti preimenovati, prodati i dio zarade usmjeriti na borbu protiv seksualnog zlostavljanja i nedoličnog ponašanja.”

Benson Amps, koji je imao “Ryan Adams pojačala”, također je objavio izjavu. Putem Instagrama, Christopher Benson je rekao: “Ožalošćeni smo i iznenađeni nedavnim tvrdnjama protiv g. Ryana Adamsa koje je dokumentirao New York Times. Odlučili smo u ovom trenutku prekinuti naš odnos s gospodinom Adamsom i prekidamo s razvojem modela pojačala s potpisom Ryana Adamsa. U ovom trenutku nemamo daljnjih komentara.”

Iako nije objavljena službena izjava, MusicRadar saznaje da Fender više neće raditi na Ryan Adams Stratocasteru. Adams je dijelio fotografije prototipa u 2017. godini.

U daljnjem razvoju događaja, The Guardian izvješćuje da je Adams pod istragom FBI-a zbog tvrdnji da se bavio seksualno eksplicitnom komunikacijom s maloljetnim obožavateljima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X