Studentski zbog FFZ-a: Dekan i rektor spriječavaju dovršetak legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana

U cijelosti prenosimo priopćenje (raspuštenog) Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću.

Filozofski fakultet u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zagrebu

“Povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 13. 9. Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću ukazuju na to da je raspuštanje Studentskog zbora još jedan u nizu pokušaja zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Takva nas odluka posebno iznenađuje s obzirom na to da je rektor Boras bio taj koji je raspisao izbore za Studentski zbor upravo za 13 mjesta, a dekan Previšić taj koji je potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskog vijeća. Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna. Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili? Studentski zbor pritom tijekom cijelog trajanja tog razdoblja nije zaprimio nikakva upozorenja glede nepravilnosti prilikom njegovog izbora ili glede podzastupljenosti studenata u Fakultetskom vijeću, što se uostalom moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta kako u Studentskom zboru, tako i u Fakultetskom vijeću, a što je u potpunosti u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora.

Zbog svega toga, teško je povjerovati da su prilikom svojeg čina dekan i rektor imali na umu obranu interesa i prava studenata. Dapače, teško je reći da su im na umu bili i interesi svojeg fakulteta, odnosno Sveučilišta u cjelini, jer takva odluka može imati dalekosežne posljedice. Budući da omjer studentskih predstavnika u posljednih nekoliko saziva Fakultetskog vijeća, a možda i više, zasigurno nije dostizao famoznih 15,00%, sve odluke tog vrhovnog tijela mogu se dovesti u pitanje, uključujući i odluku o izboru Vlatka Previšića za dekana. Osim toga, izgledno je da i na brojnim drugim fakultetima postoji upravo identičan „problem“, što pravno gledajući ugrožava legalnost funkcioniranja Sveučilišta kao cjeline.

Jasno je dakle da se cijeli smisao te odluke mora shvatiti kao očajnički pokušaj dekana i rektora da spriječe dovršetak demokratski i legitimno pokrenutog postupka o razrješenju dekana Previšića koji je svoj epilog trebao dobiti upravo na rujanskoj sjednici Fakultetskog vijeća. Dekan je pritom ponovno dokazao svoj stav da je on, a ne Fakultetsko vijeće, vrhovno tijelo Fakulteta te nam je dao vjerovati da mu je stalo samo do svoje funkcije, a ne i do ugleda i dobrog funkcioniranja ustanove kojom ravna, dok je rektor instrumentalizirao Senat i institucije Sveučilišta kako bi sačuvao dekana Previšića.

Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu.”

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Predstavnici studenata u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X