Suho grlo nos u Teatru &TD – mladost i energija u punoj snazi

Povodom zatvaranja Dana hrvatskog filma u Teatru &TD zasvirali su koprivnički punk-rockeri Suho grlo nos, usput promovirajući nedavno objavljeni album „Manifest gluposti“.

Suho grlo nos u Teatru &TD (Foto: Tomislav Sporiš)

Budući da njihov drugi album danima ne vadim iz raznih plejera, s veseljem i radoznašću sam dočekao nastup punk rock mladaca Suho grlo nos u Zagrebu, pogotovo što ih dosada još nisam imao priliku pogledati. Spomenuti album je, tek da pripomenem, prava bomba. Pola sata kratak, ali krcat eksplozivnim melodičnim punk rock pjesmama. Što bi se reklo – pravi bombončić.

Koncert je bio najavljen za polukružnu dvoranu Teatra &TD, ali je, vjerojatno zbog povoljnih vremenskih prilika i same prigode, prebačen u vanjski dvorišni prostor, što je u neku ruku bilo dobro, jer se moglo opuštajuće guštati u svirci na svježem zraku, dok je s druge strane zbog iste te opuštenosti i ležernosti možda izostala veća koncentracija na bend.

Kad su dečki izašli na stage, prijatelj mi veli: „Ovo su hrvatski Strokesi“. I moram priznati da je u mnogočemu bio u pravu. Prije svega to se odnosi na njihov stav i mladenačku energiju koja pršti na sve strane. Ono po čemu najmanje „bacaju“ na njih je glazbeni izričaj, u kojemu sam pak prepoznao različite utjecaje – u nekim me trenucima  podsjetili na Nirvanu, onda mi se učinili kao neušminkani The Subways, a tu je i očekivani utjecaj koprivničkih punk veterana Overflow – od kojih mnogi samo na trenutke asociraju i zabljesnu, a onda se utope u samosvojnom i, usprkos nezaobilaznim reciklirajućim momentima, svježem zvuku.

U 55 minuta troakordne rafalne paljbe ispucali su gotovo oba albuma i pri tome odsvirali 19 pjesama. Svirački su se pokazali kao prilično uvježbani i kada se sve posloži, a što nije rijetkost, užitak je zajamčen. Kao i svaki pošteni bend s korijenima u punk glazbi, tu i tamo se im se zalome poneke greškice, a način na koji momci to prihvaćaju je iznimno simpatičan – samo se nasmiješe jedan drugome i nastavljaju dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Ono što je bilo upitno je kako će stvari funcionirati s prijemom publike, s obzirom na tip posjetitelja koji su u većini bili ovdje zbog filmskog festivala, dok je samo manji dio pohodio događanje zbog benda. I to se osjetilo, naročito u početku, dok je što se koncert više odmotavao, reakcija bivala sve bolja, da bi na kraju pobrali sasvim pristojan pljesak, mada su realno trebali dobiti i više.

Nadam se da će Suho grlo nos uskoro ponovno zasvirati u Zagrebu, po mogućnosti na ciljanom koncertu i kako doliči prezentirati album, s adekvatnom, nadam se i brojnom publikom, koju definitvno zaslužuju. Za sami kraj dajemo link za besplatno skidanje albuma „Manifest gluposti“ koji bi vas vrlo lako mogao osvojiti i pretvoriti u posjetitelja tog koncerta.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X