SuperUho u Primoštenu – Škugor: Šibenik nema kulturnu strategiju; Petrina dao 250 tisuća kuna

SuperUho festival, pisali smo već, seli iz Šibenika u Primošten. Evo i zašto…

Lokacija 3. SuperUha u Primoštenu sa Stipom Petrinom u kadru, kao nultim posjetiteljem festivala (Foto: Hrvoslav Pavić)

Mate Škugor, glazbeni promotor i prvi čovjek SuperUho festivala, danas je potvrdio: SuperUho će biti održano u Primoštenu od 1. do 3. kolovoza, a kao prvi headlineri potvrđeni su kultni Mudhoney iz Seattlea. SuperUho i primoštenski načelnik Stipe Petrina potpisali su ugovor o petogodišnjoj suradnji, a generalni pokrovitelj festivala je teleomunikacijska tvrtka Iskon.

Škugor je prvi put otvoreno progovorio o razlozima premještanja festivala iz Šibenika u Primošten. – Zbog raspršenosti ulaganja u kulturu te nepostajanja adekvatne kulturne strategije u sklopu koje bi se postavili prioritetni projekti u koje bi se onda mogla ulagati značajnija novčana sredstva, Grad Šibenik nije bio u mogućnosti izaći nam u susret i omogućiti daljnji razvoj SuperUho festivala, a da istovremeno uredno izvršavamo obaveze prema tvrtkama i pojedincima koji mu omogućili postojanje – rekao je.

– Premda je festival već u drugoj godini održavanja počeo poslovati pozitivno, ostaje činjenica da smo uložili ozbiljan novac u njegovo pokretanje. U pitanju su bila  jednim dijelom vlastita sredstva, zatim sredstva naših dobavljača s kojima smo dogovorili otplatu usluga u skladu s realnim mogućnostima, no najvećim se dijelom radilo o pomoći koju su nam nesebično pružili pojedinci koji vjeruju u ovo što radimo i kojima smo neizmjerno zahvalni. I upravo zbog tih ljudi nismo sebi mogli dozvoliti na nastavimo funkcionirati po dosadašnjem principu jer bi na taj način navedena sredstva, koja su nam posuđena u najboljoj vjeri,  vraćali još barem deset godina, što bi bilo apolutno neodgovorno s naše strane – nastavlja Škugor.

Zamjenska lokacija trebao je biti Zagreb, odnosno klub Lauba, gdje bi troškovi festivala, tvrdi Škugor, bili za trećinu niži. No, tada je uslijedio poziv Stipe Petrine. – Nakon početnog iznenađenja, a znajući kako je u pitanju ozbiljan političar, koji je primjerice ovu nekad bogatu općinu, kojoj je prijetilo ukidanje jer su je njegovi prethodnici doveli na rub propasti, u samo nekoliko godina po dolasku na vlast doslovno preporodio i pretvorio u jednu od najuspješnijih općinu u Hrvatskoj, taj smo poziv shvatili ozbiljno i već na prvom sastanku dogovorili gotovo sve detalje u vezi s realizacijom festivala SuperUho u Primoštenu – otkriva Škugor.

Mate Škugor

Na kraju, gorčine zbog odlaska s bajkovite lokacije na tvrđavi sv. Mihovila, čini se, kod Mate Škugora nema. Barem ne više. – Zahvalio bih se vodstvu Grada Šibenika koje nam je omogućilo da ovaj projekt pokrenemo u mom rodnom gradu. Zahvalio bih se na podršci koju su nam pružali u protekle dvije godine, najprije oko uređenja prostora pristaništa nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura na kojem je SuperUho festival održan prve godine, a potom na dozvoli da festival lani preselimo na jednu od najljepših pozornica na Jadranu, onu na tvrđavi sv. Mihovila gdje smo imali fantastične uvjete za rad uz niz pogodnosti koje nam je osiguralo izvrsno vodstvo same tvrđave.

Točna lokacija festivala je, kako doznaje portal TRIS, plaža i šuma između primoštenske osnovne škole i devastiranog hotelskog kompleksa “Marina lučica”. – Čuo sam da Grad Šibenik ima problema, a smatramo da je SuperUho odlična manifestacija. Prvo smo provjerili koliki bi Primoštenu bio trošak da dovede SuperUho i jako smo se brzo potom dogovorili – rekao je načelnik Primoštena i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina za TRIS. Doznaje se i kako je Petrina festivalu osigurao 250 tisuća kuna, od čega će pedeset tisuća donirati je općina Primošten, a ostatak će dati sponzori, njih točno pet.

Prvotni plan bio je da SuperUho festival bude smješten uz more pored hotela Zora i Slava. No, od toga se odustalo. – Smatrao sam da to nije bilo dobro rješenje, tamo su hoteli i to bi se odrazilo na kvalitetu boravka gostiju – ističe Petrina, koji tvrdi da su se organizatori obvezali dovesti u red lokaciju pod “Marinom lučicom”, a Primošten će im u tome pomoći koliko bude mogao.

Stipe Petrina  već je i otprije poznat po sponzoriranju rock manifestacija, iako od većine njih Primošten nije imao nikakve izravne koristi. Novac su tako dobijali šibenski alternativni festivali Kulturaljka, Regius i Martinska fest, kao i koncerti grupe Majke, Parnog valjka i mnogih drugih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X