Svemirko u Tvornici kulture – gen osamdesetih

Koncert koji su u petak održali u prepunoj Tvornici kulture jasno je dokazao da Svemirko više nisu samo skupina zafrkanata koji objavljuju albume na VHS-u i sviraju neki čudan presjek svega onoga što se u pop glazbi događalo osamdesetih, već jedan od trenutno najpopularnijih novih sastava, čak i na razini regije.

  • 61
    Shares
Svemirko u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Kako je Marko Vuković, nekoć znan i pod pseudonimima Kimekai i Nikonar, u samo dvije godine od izdavanja Svemirkovog prvijenca “Vanilija” dobacio do punih zagrebačkih ili beogradskih klubova tema je koja zahtijeva malo temeljitiju analizu i nju ne možemo objasniti samo skladateljskim talentom tog samoprozvanog ‘seljaka iz Đakova’.

Razlozi se dobrim dijelom kriju u trajnoj opsesiji ovdašnje publike spomenutim desetljećem, a taj su ‘gen osamdesetih’, sudeći po onom što smo mogli vidjeti u Tvornici, očito naslijedile i mlađe generacije. Svemirko u tom kontekstu predstavlja upravo idealan bend, pošto Vuković svoj izričaj u jednakoj mjeri gradi na inozemnim (Depeche Mode, ABC, Yazoo, Spandau Ballet, itd.) i domaćim synth-pop veličinama poput Olivera Mandića, U škripcu, Boe pa čak i Denis & Denis.

Red za koncert Svemirka u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Da se razumijemo, nekima od njih već u ovom je trenutku spreman ‘pogledati u oči’, ponajprije zahvaljujući pjesmama “Meni se ne svira”, “Žena od vanilije”, “Dizajnerica Laura” i “Miris grada”. Treba napomenuti i da ni u kom slučaju nije riječ o grupi na čijim se koncertima nestrpljivo iščekuje izvedba dvije-tri najpoznatije stvari, već je publika u petak u Tvornici s Markom otpjevala gotovo svaki stih.

Svemirko, posebno na pozornici, istovremeno zvuče retro i, uzmemo li u obzir uskrsnuće synth-popa u nebrojenim žanrovima današnjice, vrlo moderno, dok ih povremeni izleti na područje 80’s art-rocka i neopsihodelije čine prihvatljivima i onima koji u glazbi inače zaziru od riječi pop.

Svemirko u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Formulu uspjeha zaokružuju sjeta i usamljenost koje se provlače kroz sve Vukovićeve pjesme, osiguravajući pritom da ni u jednom trenutku ne skrenu u potpunu zajebanciju, nešto čemu su članovi benda itekako skloni.

Večer prije ovog koncerta, u istom prostoru održala se i premijerna dodjela nagrade Rock&Off na kojoj su novinari izabrali najbolje izvođače i izdanja u prošloj godini. Svemirka i njegove “Tunguzije” među laureatima, čak ni među nominiranima nije bilo, što stvarno nije lako objasniti, pogotovo poslije svega što smo sinoć imali prilike čuti i vidjeti.

  • 61
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X