Svemirko u Tvornici kulture – gen osamdesetih

Koncert koji su u petak održali u prepunoj Tvornici kulture jasno je dokazao da Svemirko više nisu samo skupina zafrkanata koji objavljuju albume na VHS-u i sviraju neki čudan presjek svega onoga što se u pop glazbi događalo osamdesetih, već jedan od trenutno najpopularnijih novih sastava, čak i na razini regije.

  • 61
    Shares
Svemirko u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Kako je Marko Vuković, nekoć znan i pod pseudonimima Kimekai i Nikonar, u samo dvije godine od izdavanja Svemirkovog prvijenca “Vanilija” dobacio do punih zagrebačkih ili beogradskih klubova tema je koja zahtijeva malo temeljitiju analizu i nju ne možemo objasniti samo skladateljskim talentom tog samoprozvanog ‘seljaka iz Đakova’.

Razlozi se dobrim dijelom kriju u trajnoj opsesiji ovdašnje publike spomenutim desetljećem, a taj su ‘gen osamdesetih’, sudeći po onom što smo mogli vidjeti u Tvornici, očito naslijedile i mlađe generacije. Svemirko u tom kontekstu predstavlja upravo idealan bend, pošto Vuković svoj izričaj u jednakoj mjeri gradi na inozemnim (Depeche Mode, ABC, Yazoo, Spandau Ballet, itd.) i domaćim synth-pop veličinama poput Olivera Mandića, U škripcu, Boe pa čak i Denis & Denis.

Red za koncert Svemirka u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Da se razumijemo, nekima od njih već u ovom je trenutku spreman ‘pogledati u oči’, ponajprije zahvaljujući pjesmama “Meni se ne svira”, “Žena od vanilije”, “Dizajnerica Laura” i “Miris grada”. Treba napomenuti i da ni u kom slučaju nije riječ o grupi na čijim se koncertima nestrpljivo iščekuje izvedba dvije-tri najpoznatije stvari, već je publika u petak u Tvornici s Markom otpjevala gotovo svaki stih.

Svemirko, posebno na pozornici, istovremeno zvuče retro i, uzmemo li u obzir uskrsnuće synth-popa u nebrojenim žanrovima današnjice, vrlo moderno, dok ih povremeni izleti na područje 80’s art-rocka i neopsihodelije čine prihvatljivima i onima koji u glazbi inače zaziru od riječi pop.

Svemirko u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Formulu uspjeha zaokružuju sjeta i usamljenost koje se provlače kroz sve Vukovićeve pjesme, osiguravajući pritom da ni u jednom trenutku ne skrenu u potpunu zajebanciju, nešto čemu su članovi benda itekako skloni.

Večer prije ovog koncerta, u istom prostoru održala se i premijerna dodjela nagrade Rock&Off na kojoj su novinari izabrali najbolje izvođače i izdanja u prošloj godini. Svemirka i njegove “Tunguzije” među laureatima, čak ni među nominiranima nije bilo, što stvarno nije lako objasniti, pogotovo poslije svega što smo sinoć imali prilike čuti i vidjeti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute
  • 61
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X