Tako je pisao Dražen Vrdoljak: Zbogom – ‘Evrovizijo’!

Obzirom da Hrvatsku nikad ovoliko nije tresla Eurosong groznica u trenutku dok Dora još nije ni održana odlučili smo zaroniti u dalju prošlost i vidjeti kako je bilo nekada kad je o Euroviziji svoja mišljenja i komentare davao naš doajen glazbene kritike – Dražen Vrdoljak.

Tako je pisao Dražen Vrdoljak: Zbogom – ‘Evrovizijo’! (Foto: Zoran Stajčić)

Isprva je bio pronađen samo jedan tekst, ali potom je Nina Vrdoljak pronašla još dva i rodila se ideja da sve objavimo u sklopu malog feljtona kojeg smo odlučili nazvati „Tako je pisao Dražen Vrdoljak“ uz naslove originalnih tekstova o Euroviziji.

Prvi u nizu tekstova koji objavljujemo u cijelosti nosi naslov Zbogom – „Evrovizijo“!. Uz najbolju volju nismo uspjeli detektirati medij za koji je pisano, ali postoji naznaka. Poznat nam je samo datum 13. lipnja, a obzirom da se u njemu spominju Ambasadori koji su svoj „slavni“ nastup na Eurosongu imali 1976. godine i da je sve u tonu u kojem se osjeti dah kolektivne sramote koja je očigledno tada tiskala dušu nacije i dušu rukovodećih kadrova vjerujemo da je tekst napisan upravo te 1976. godine. Uz datum je olovkom napisano: „N.D.„ pa pretpostavljamo da se radi o Nedjeljnoj Dalmaciji za koju je Dražen pisao, između ostalih medija.

Za sve one koji se još uvijek živo sjećaju kako su hrvatski kandidati četiri godine uzastopno tavorili na dnu (2010. – 2013.) nakon čega je odlučeno da se Hrvatska povlači s Eurosonga (da bi se vratila 2016. nakon dvije godine nesudjelovanja), evo teksta koji se bavio sličnom situacijom u Jugoslaviji koja se nakon 1976. nije pojavila na Euroviziji sve do 1981. godine.

Zoran Stajčić

Zbogom – “Evrovizijo”!

Začuđujuće nezapaženo prošla je u javnosti vijest iz Portoroža: na jednome od svojih zasjedanja u tome ljetovalištu, a prilikom nedavnog televizijskog festivala, programska komisija Jugoslavenske radio-televizije donijela je zaključak da naša zemlja odustaje od daljnjeg sudjelovanja u natječaju za „Pjesmu Evrovizije“.

Ova drastična odluka, o kojoj se šuškalo već duže vrijeme, vrlo je indikativna za naš dosadašnji stav o „Evroviziji“. Ona se naime, javlja nakon totalnog debakla na posljednjem takmičenju u Nizozemskoj kada su „Ambasadori“, kao što je poznato, „poljubili“ samo dno ljestvice sudionika. Što iz toga možemo zaključiti? Da smo u „Evroviziju“ godinama gledali kao jedinu i vrhunaravnu mogućnost afirmacije na evropskom planu, umjesto da je shvatimo kao neobaveznu međunarodnu televizijsku igru, poput većine ostalih ambicioznijih zabavno-glazbenih industrija, svjesnih da se, ako su sposobne, mogu nametnuti svijetu i drugim kanalima osim evrovizijskog. Tretirajući „Evroviziju“ kao svetinju, razumljivo je, ako smo je odbacili nakon teškog poraza u Haagu, po istoj logici, da smo pobijedili, vjerojatno bismo je glorificirali još neuvjerljivije nego do sada.

Tako je pisao Dražen Vrdoljak: Zbogom – ‘Evrovizijo’!

Nosioci odluke o povlačenju sa Evrovizije ne žele, dakako, priznati ovakvu pozadinu slučaja. Njihovi su argumenti razvučeni na mnogo širem planu. Tako smo dobili, inače, točno objašnjenje da je evrovizijsko natjecanje „komercijalizirana priredba“, odnosno „propagandna izložba pojedinih velikih evropskih gramofonskih kuća“, da se „muzička kao i tekstualna osnova evrovizijskih pjesama kreće u već preživjelim estetskim, sadržajnim i oblikovnim formama koje su za današnji razvoj zabavne muzike doslovni kič“, itd.

Međutim, sve su ove postavke bile itekako jasne već godinama prije, pa u slučaju da su iskreno zabrinjavale naše evrovizijske dušebrižnike, nije trebalo čekati temeljiti poraz kako bismo ih proklamirali kao naš stav. Osim toga, poprilično je licemjerno psovati „Evroviziju“ zbog proroka, koje na domaćoj zabavno-glazbenoj sceni nalazimo u jednakoj mjeri. Bilo bi doista opravdano prigovarati evrovizijskom takmičenju zbog „kiča“, od kada bi jugoslavenska popularna glazba pucala od zdravlja, ali vrlo je dvolično otkrivati mane drugoga, a pri tom prešućivati iste takve, samo vlastite.

Nije mi namjera da branim „Evroviziju“ tek želim upozoriti na vrlo diskutabilne stavove što smo ih u vezi s njom dugo vremena uzgajali, a iz čega proizlaze i providni razlozi povlačenja. „Evrovizija“ nam je bila dobra dok je pružala šanse za pobjedu, a kada nas je ostavila na cjedilu onda smo je spalili na lomači, makar se u biti kroz cijelo to razdoblje uopće nije mijenjala.

Da smo najprije počistili prljavštinu pred vlastitim pragom, djelovali bismo mnogo uvjerljivije na evrovizijskom smetlištu.

Dražen Vrdoljak (13.06.1976. N.D.)

Saznajte više:

Tako je pisao Dražen Vrdoljak: Evrovizijski turizam

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X