Talibani uništili instrumente u Nacionalnom glazbenom institutu Afganistana

Nacionalni glazbeni institut u Kabulu (ANIM) bio je prva i jedina glazbena škola u Afganistanu. Može se reći da je više nema.

Epilog talibanskog posjeta Nacionalnom glazbenom institutu u Kabuli (Izvor: Facebook)

Talibani su uništili sve instrumente u Nacionalnom Glazbenom Institutu u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, mjestu gdje je ujedno osnovan prvi sveženski orkestar Zohra u zemlji i koji je za svoj rad svojevremeno dobio i Polar Music Award.

Slike uništenih instrumenata poharale su društvene mreže, a Afganistan je osim u mrak potonuo i u mučnu anticivilizacijsku tišinu.

Epilog talibanskog posjeta Nacionalnom glazbenom institutu u Kabuli (Izvor: Facebook)

Priča o ANIM-u (Afghanistan National Institute of Music) nadasve je zanimljiva iako je Institut u trenutku dolaska Talibana na vlast ušao u svoju 11. godinu postojanja. Osnovao ga je nakon povratka iz egzila Ahmad Naser Sarmast, afganistansko-australski etnomuzikolog, koji je Institut ustanovio kao školu u kojoj će se izučavati i svirati zapadna glazba jednako kao i afganistanska glazba.

Ahmadov put prema osnivanju Instituta trajao je četiri godine. S jakim uvjerenjem u moć glazbe i glazbenog obrazovanja, 2007. godine razgovarao je s afganistanskim vlastima o provedbi pilot projekta, točnije o obnovi glazbenog obrazovanja osnivanjem namjenske glazbene škole za većinu djeca u nepovoljnom položaju u Afganistanu.

Epilog talibanskog posjeta Nacionalnom glazbenom institutu u Kabuli (Izvor: Facebook)

U travnju 2008., nakon dvogodišnjih pregovora s afganistanskim vlastima, dr. Sarmast je odlučio sprovesti uspostavu Afganistanskog nacionalnog glazbenog instituta. Od 2010. ANIM je bio prva i od tada ostao jedina glazbena škola u zemlji.

Već četiri godine po osnivanju, točnije 2013. ANIM-ov afganistanski orkestar mladih obilazio je Sjedinjene Američke Države. Ne samo da je Sarmast stvorio simfonijski orkestar, koji je uskoro svirao na nekim od najvećih svjetskih prostora, uključujući Kennedy Center u Washingtonu i Royal Festival Hall u Londonu, već je i namjerno rezervirao nekoliko mjesta u orkestralnom institutu za siročad, djecu s ulice i, najkontroverznije u Afganistanu – djevojke.

U samoubilačkom napadu 2015. godine na studentskom koncertu u Kabulu ubijeni su članovi publike i talibanski bombaš, a ozlijeđeno je još mnogo ljudi, uključujući Ahmada Nasera Sarmasta, koji je sjedio u prvom redu i skoro poginuo, te iz svega izašao s trajnim oštećenjem sluha.

Epilog talibanskog posjeta Nacionalnom glazbenom institutu u Kabuli (Izvor: Facebook)

No nije pokleknuo. U ANIM-u 2015. godine orkestrom po prvi puta u povijesti zemlje dirigira afganistanska dirigentica, 17-godišnja Negin Khpalwak. Uz sve, njen prvi koncert održan je s potpuno ženskim ansamblom.

Od 2018. broj učenica u udjelu od 250 učenika čini trećinu, a 2019. kada je Sarmast poveo orkestar na europsku turneju, udio ženskog spola je i dalje bio u porastu.

Epilog instituta koji je bez imalo pretjerivanja pokrenuo jedan od najvećih glazbenih heroja i entuzijasta današnjice na svjetskom nivou nažalost se nazire u ovim sramotnim fotografijama koje prikazuju talibanski barbarski čin.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute