Tandara i Đutko objavili hyper folk singl ‘Pravi bećar’

Dvojica su glazbenika udružila kreativne i glazbene snage te, kombinacijom tradicionalne slavonske i moderne alternativne glazbe, a inspirirani neponovljivim Krunoslavom Kićom Slabincem, snimili pjesmu i spot kao manifest žanra hyper folk.

Tandara i Đutko ‘Pravi bećar’

Singl ”Pravi bećar” simbolično je objavljen na treću obljetnicu smrti neprežaljenog velikana Krunoslava Kiće Slabinca, njemu u čast, a ujedno je i pravi dokaz da njegova glazba nikada ne umire. U pjesmi je korišten sample tamburice iz pjesme ”Teraj, teraj žestoko” legendarnih Slavonskih lola, doduše na moderan način hiperprodukcije, a stihovi su napisani i otpjevani u formi veselog slavonskog bećarca.

Glazbu i stihove zajednički potpisuju Đutko i Tandara. Za miks je zaslužan Tandara, dok je master pjesme odrađen u Studiju Šećer. Spot je montirao Urban Mihevc, a snimili su ga Tandara i Đutko uz pomoć prijatelja. Denis Komljenović odgovoran je za color korekciju, a cover art singla napravio je umjetnik Mislav Lešić.

„Pjesma opisuje bromansu između dvaju kumašina koji u svitanje zore odlaze kući iz birtije. Pjesma je moderni bećarac, a glavna je inspiracija bio bećarina prava – Krunoslav Kićo Slabinac, koji je umro 13. studenog 2020. godine. Pjesma je nastajala tijekom ljeta 2023. godine na Tandarinom laptopu uz česte intervencije maestra Đutka. Stilski je spoj estetike Đutka i Tandare te prva pjesma na našim prostorima koja pripada žanru hyper folk“, ispričali su Đutko i Tandara povodom objave singla.

Tandara i Đutko dugogodišnji su prijatelji i glazbeni suradnici, a njihova je suradnja sada dobila novi oblik. Đutko je svoje debitantsko izdanje ”Slušaj mala!” objavio 2020. godine u izdanju nezavisne etikete više manje zauvijek, a drugi je studijski album, ”Šišaj majstore!”, uslijedio u ožujku ove godine. Takozvani princ agropopa u svoju glazbu redovito uključuje elemente narodne glazbe, napjeva, kola i bećaraca koje kombinira s modernijim elementima alternativne, rock i pop glazbe. Tandara se široj publici predstavio singlom ”Valovi” početkom ljeta 2023. godine i na taj način otkrio svoj novi zarazni zvuk. ”Pravi bećar” svježi je spoj dvaju individualnih stilova, hibrid Tandarinog i Đutkovog zvuka i estetike, a svojim veselim ritmom, zanimljivim konceptom i šaljivim stihovima u maniri slavonskog veselja automatski diže raspoloženje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X