Tee Vee Repairmann ‘What’s On TV?’ – power pop iz dnevnog boravka

Pjesme Tee Vee Repairmanna pitki su garažni pop bljeskovi čija nam je tematika dobro poznata i ovdje, na 16.000 kilometara zračne linije od Sydneya.

Tee Vee Repairmann ‘What’s On TV?’

Što još nedostaje čovjeku koji svira u pet-šest bendova? Solo projekt, naravno! Iza pseudonima Tee Vee Repairmann krije se Ishka Edmeades, otkačenjak iz Sydneyja koji je sveprisutan na australskoj underground punk sceni kroz rad u bendovima kao što su Gee Tee, Satanic Togas, Research Reactor Corporation, Set-Top Box, i Remote Control. Iako je melodičnost ugrađena u DNK većine navedenih bendova, Edmeades je otišao korak dalje i složio pravi power pop punk album inspiriran žanrovski srodnim bendovima sedamdesetih i atmosferičnim garažnim pjesmama šezdesetih.

Vrijedi spomenuti da je Edmeades sam odsvirao i snimio sve instrumente u vlastitom dnevnom boravku koristeći kazetni snimač. Uradi-sam-produkcija komplementarna je pjesmama na debitantskom albumu i daje im patinu blago zamuljanog i prljavog zvuka koji je karakterističan za (australske) garage punk bendove. Takav zvuk ne škodi potentnim i melodičnim pjesmama koje tematiziraju banalnosti modernog života i dokolicu u urbanoj džungli. Da u pjesmama nema previše filozofiranja i dvosmislenosti potvrdio je i Edmeades u jednom intervjuu govoreći o pjesmi „Bus Stop“: „Pjesma je zapravo o čekanju, razmišljanju o raznim stvarima dok čekate i nadate se da će autobus doći iza tog ugla“.

Ono čega ima na albumu su catchy refreni, bogati gitaristički fillovi i upečatljive te odmjerene solo dionice podebljane toplim zvukom jeftinih syntheva. Bubnjevi su jedna od potencijalnih zamki za multi-insturmentaliste koji u pjesmi sami sviraju sve instrumente jer, kakva god bila produkcija, zbog manjka bubnjarskih vještina mogu odvući pažnju ili oduzeti punch pjesmi. To nije slučaj na albumu „What’s On TV?“ na čijim pjesmama Edmeades manifestira solidno i precizno lupanje koje pruža čvrstu armaturu zvučnoj slici. Himničnost pršti iz „Out Of Order“ i „Checkout Queue“ koje kanaliziraju mješavinu esencije Ramonesa, koji su dijelom crpili inspiraciju iz istih izvora kao i Tee Vee Repairmann, te krhkih i neodoljivih melodija The Jesus And Mary Chain s njihova albuma Darklands.

Pjesme Tee Vee Repairmanna pitki su garažni pop bljeskovi čija nam je tematika dobro poznata i ovdje, na 16.000 kilometara zračne linije od Sydneya. Neizdržive gužve i katkad nepodnošljivo sudjelovanje u histeriji modernog društva opjevani su u „People (Everywhere I Go)“, najboljoj pjesmi albuma. Čak i kad pjeva: „People so nasty, people so rude, people have a hard time tell me what to do/people online wasting their lives“, Edmeades ne zvuči frustrirano ili ljutito nego ranjivo, kao da iz pozicije dječje naivnosti pokušava shvatiti zašto se odrasli ponašaju čudno i na njemu neshvatljiv način.

Za razliku od Edmeadesovih ostalih raznolikih bendova od kojih neki poput Research Reactor Corporationa zvuče kao abrazivna punk verzija The Residentsa, Tee Vee Repairmann iskače kao njegov najmelodičniji projekt koji ima svjetlu budućnost i van bogate niše australskog undergrounda. Na Bandcamp profilu u opisu benda stoji: „The Repairman, that’s who I am, with the tools in my hand, I solve the problem. What was broken, is no longer broken.“ Nakon odslušanog albuma jasnije mi je što još osim televizora Ishka Edmeades popravlja, a to je raspoloženje.

Ocjena: 8/10

(Total Punk, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X