The Black Keys ‘Ohio Players’ – Beck and forth

Auerbach i Carney su istovremeno zadržali dosad već i pretjerano poznati zvuk grabeći u prethodne izvore nadahnuća, dok su s druge strane zagrabili prema nekim novijim i modernijim rješenjima poput koketiranja s hip hopom.

The Black Keys ‘Ohio Players’

The Black Keys su na posljednja dva albuma iznašli način da se trgnu iz svojevrsne kreativne rupe vrativši se korijenima i blues glazbi koja ih je furala na početku karijere, prvo s “Delta Kream” na kojemu su svirali obrade legendi žanra iz dalje (John Lee Hooker) i bliže prošlosti (R.L. Burnside i u najvećoj mjeri Junior Kimbrough, jedan od najvećih uzora gitarista, pjevača i producenta Dana Auerbacha), a zatim i s “Dropout Boogie” iz 2022. na kojemu su slične glazbene obrasce ponovno ukomponirali u svoj autorski materijal.

Na svom novom izdanju, “Ohio Players” Auerbach i glazbeni mu partner bubnjar Patrick Carney ponovno se vraćaju nekim stilovima kojima su se bavili i ranije u karijeri, prvenstveno soulu šezdesetih čiji je zvuk prisutan na više mjesta, a najviše na obradi “I Forgot to Be Your Lover” Williama Bella koja zauzima središnju poziciju na albumu, pjesmi koju je sredinom šezdesetih obradio čak i Billy Idol pod skraćenim nazivom “To Be a Lover”.

Ipak, ako se traži glavna razlika između posljednja dva albuma nju ćemo pronaći u suradnjama, bilo autorskim ili izvođačkima, kojima “Ohio Players” obiluje. Kao glavni suborac na tom polju izdvaja se Beck Hansen, vizionar kojemu se još uvijek tepa da je the funkiest white boy alive, a koji autorski s Aurbachom i Carneyjem potpisuje cijelu polovicu materijala na albumu, od uvodne “This Is Nowhere”, preko razigranog najavnog singla “Beautiful People (Stay High)” koji je nastao u suradnji s producentom Danielom Nakamurom koji se potpisuje kao Dan the Automator.

Beckov se stil povremeno proširuje i na neke od pjesama na kojima ni nije potpisan kao koautor, a možemo ga čuti i na jednom od najzanimljivijih trenutaka albuma, pjesmi “Paper Crown”, jednoj od dvije koje se do svog kraja pretvaraju u moderni hip hop s gostovanjima repera kao što su Juicy J na spomenutoj i Lil Noid na “Candy and Her Friends”. Još jedan od slavnih istaknutih gostiju je i Noel Gallagher (iz, naravno Oasis i The High Flying Birds, ako ikome to uopće treba posebno isticati) koji svira gitaru na “On the Game” koju uz funk soul brata Leona Michelsa iz El Michels Affair autorski i supotpisuje. Gallagher je naveden kao koautor i na “You’ll Pay”, a na nekoliko skladbi odradio je i prateće vokale.

Svakako bi trebalo izdvojiti i doprinos Grega Cartwrighta, nekima poznatijeg pod imenom Greg Oblivian (Reigning Sound, The Oblivians), koji je s bendom surađivao i na prošloj ploči “Dropout Boogie”, dok je ovdje svoj trag ostavio na “Please Me (Till I’m Satisfied)”, ali još značajnije na fantastičnoj “Read Em and Weep” koja albumu dodaje malo western surf začina i općenito je jedna od najboljih pjesama u kolekciji od njih čak četrnaest.

Kad se prašina slegne, “Ohio Players” bismo kroz koju godinu u katalogu The Black Keysa mogli pamtiti kao “onu ploču s Beckom”, ali isto tako i kao onaj album na kojemu su istovremeno zadržali dosad već možda čak i pretjerano poznat zvuk grabeći u prethodne izvore nadahnuća, dok su s druge strane grabili prema nekim novijim i modernijim rješenjima poput spomenutog koketiranja s hip hopom. Uz sve suradnje s gostima, “Ohio Players” ipak na koncu ne zvuči dovoljno odvažno i novo u odnosu na njihov minuli rad, ali ostavlja nam dovoljno zanimljivih trenutaka koji jamče da će nam ovi igrači iz Ohija i u budućnosti otvarati nova ili stara glazbena vrata iza kojih čuči neko uzbuđenje.

Ocjena: 7/10

(Eagle Eye Sound / Nonesuch, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X