The Fall u Šibeniku – faktor koji je pokrenuo Terraneo

Treći dan počeo je bez bure. Već to je dovoljno za konstataciju: nije moglo bolje…

The Fall (Foto: Nino Šolić)

Priča je počela ovako: Jedan srednjoškolski profesor je jednom svom učeniku poklonio album britanske grupe The Fall. Kad je učenik došao kući stavio je poklonjeni album na gramofon. U nekoliko mjeseci potpuno su navukao na album i time se trajno inficirao i glazbom. The Fall, rodonačelnici indie scene postali su tako vrata, ili možda bolje kazano, zečja rupa kroz koju je poput Alice, učenik upao u svijet glazbe i prihvatio i indie postulate u svim pogledima životne filozofije.

Kad je isti postao student te se zbog toga odselio iz Šibenika u Zagreb, odlučio je organizirati klupske koncerte. Jedini uvjet je bio da mu se sviđaju. Riječ je naravno o Mati Škugoru, glazbenom direktoru Terraneo Festivala u Šibeniku, trenutno jednog od najrespektabilnijih masovnih kulturnih glazbenih događanja na ovom prostoru. Treba li dodatno pisati o tome koja je posredna uloga The Falla u svemu tome?

The Thermals (Foto: Nino Šolić)

Može se reći da je nastupom The Falla na prvom Terraneu zaokružena jedna od najljepših priča o glazbi, glazbeniku i obožavatelju. Kultni bend frontmena Marka E. Smitha nastupio je treći dan na Terra stageu. Riječ je o grupi koja je punk odvela u čistu art formu, a po onome što je pružila na koncertu i više je nego osjetno da Mark E. Smith i u poodmakloj dobi svojim stihovima kritički rešeta svijet koji nas okružuje, a Mate Škugor nije bio jedini u publici koji je u potpunosti uživao. To je ujedno bila i kruna prvog dijela 3. dana festivala koji je počeo u punk maniri.

Overflow (Foto: Nino Šolić)

Prije The Falla na Terra stageu je Overflow u svojim već standardno žestokim udarom i zaraznim zvukom rasplesao okupljene pred zalazak sunca i poput Bambi Molestersa dan prije označio pravi početak koncertne večeri. Američki The Thermals koji su nakon njih zasvirali na Aqua Stageu samo su dolili ulje na vatru. Ovaj punk rock trio iz Portlanda uspostavio je čvrstu vezu s rasplesanom publikom. Uzvici odobravanja su bili sve glasniji kako se koncert bližio kraju.

East Rodeo (Foto: Nino Šolić)

No i sam službeni početak 3. dana bio je zanimljiv. Na Aqua stageu su pred malobrojnom publikom nastupili šibenski Dok Analogx. Njihov dub/bossanova groove je bio tijelu ugodan  jednako kao i inteligentni tekstovi pjesama koji su se pak nenametljivo miješali s glazbom. Za autora ovih redaka bili su nešto poput najboljeg mentalnog aerobika i popodnevnog razgibavanja samo u obliku lupanja ritma stopalom.

Dok Analogx (Foto: Nino Šolić)

Bilo je teško odvojiti se od njihovog fjakastog ritma i prisustvovati talijansko-hrvatskom četvercu East Rodeo koji je na glavnom stageu provodio svoj konceptualni rock egzorcizam. No opet ni East Rodeo se ne može vidjeti na pozornici svaki dan. Malobrojna publika bila je propisno bačena u trans čiji vrhunac se mogao osjetiti prilikom izvođenja pjesme „American Dream“. East Rodeo posjeduje iznimnu sposobnost da izvede spin kojim slušatelja vješto uvuče u svoj mantru svog psihotičnog glazbenog ozračja.

My Buddy Moose (Foto: Nino Šolić)

Koncert My Buddy Moosea, odnosno americana riječkih rokera došla je kao spona za sigurni prelazak u ‘normalni svijet’ nakon East Rodea. Bura se nakon dva dana ispuhala i Terraneo (kojeg smo od milja već počeli zvati Buraneo) je pokazao svoju ugodnu stranu i za publiku koja je tijekom nastupa The Falla počela pristizati u većem broju kako bi po posljednji put ovog ljeta uživali u zvukovima koji su dopiralis Terra i Aqua stagea. A večer je što se tiče programa bila itekako obećavajuća.

Saznajte kako je bilo prethodnih dana:

The National zacementirali status najvećeg indie fenomena današnjice

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X