The Gentleman na Maloj sceni – glazbeno džentlmenstvo na djelu

Tajnoviti i maštoviti Marko Lucijan Hraščanec koji stoji iza umjetničkog imena The Gentleman promovirao je sinoć svoj eponimni prvi album u zagrebačkom kazalištu Mala scena i time odaslao signal da svoju glazbenu karijeru želi voditi neuobičajenim putevima.

The Gentleman na Maloj sceni (Foto: Zoran Stajčić)
The Gentleman na Maloj sceni (Foto: Zoran Stajčić)

Obzirom da je Mala scena bila popunjena do posljednjeg mjesta i da su posjetitelji nakon koncerta u redu čekali kako bi kupili CD, The Gentleman svoj naum kvalitetno provodi u djelo. Sam koncert bio je također pomno osmišljena priča u kojoj vjerojatno nije izostao nitko od glazbenika koji su gostovali na albumu.

U stalnoj rotaciji glazbenika izmjenjivao se gudački kvartet, ženski pjevački zbor, dvoje saksofonista, zatim Gentlemanove kolege iz art kolektiva Moskau – Ivan Grobenski malo na basu, malo na električnoj gitari, Pavle Bojanić na basu i Buga Klara Bilanuša za bubnjem. Elektroničko-ambijentalnim zvukom je gostovao i Ohnokono, inače istaknut u suradnji s Montažstrojem, a bilo je prostora i za jednu plesnu točku. Dakle, i zvučno i vizualno pomno razrađen nastup nije ostavljao primisli o pojmu dosade čak i za one nimalo upućene u Gentlemanov rad. Tu dakako treba pridodati i efektan rad majstora za svjetlo spomenute kazališne kuće što je dodatno doprinijelo izvrsnom ugođaju.

Pretenciozno? Svakako, ali s pokrićem, jer sofisticirani i elegantni Gentlemanov izričaj kao da nalaže i izaziva pretencioznost na svim čulnim i izvedbenim nivoima, dakako ponajviše u samoj glazbi. Također je bilo potpuno jasno kako je glazbenik mogao sam stajati na pozornici s gitarom u rukama i kako i u takvom eventualnom scenariju nastup ne bi izgubio na svojoj potentnosti. No s gostima je uvijek bolje.

The Gentleman na Maloj sceni (Foto: Zoran Stajčić)

Izvedba je bila gotovo identična kao i na albumu, dakle nema tu trikova. The Gentleman definitivno ima dovoljno emotivne sape i izričajne nepogrešivosti iznijeti svoje pjesme uživo, a da pri tome nije imao potrebe pribjegavati bilo kakvoj komunikaciji s publikom u pauzama između pjesama. Dakako obratio se na kraju uz riječi zahvale praćen dugim aplauzom i povicima odobrenja što je naravno vodilo i do bisa na kojoj je ponovljena izvedba društveno angažirane „Diffusion Of Responsibility“, koja kao da je izvedena u pravom trenutku u vremenima društvenih previranja kroz koja prolazimo.

The Gentleman na Maloj sceni (Foto: Zoran Stajčić)

Pojašnjeno, dok nas sile klerikalnih okova žele vratiti u predrenesansno doba, melem za uši bilo Gentlemanovo rešetanje angažiranog teksta koji se zalaže za ljudsku jednakost uz ritmički nepogrešivu i zaraznu bas dionicu koju je držao Ivan Grobenski, ali i maštovitu zbornu pratnju „Diffusion Of Responsibility“, koja i stilski malo odskače od ostatka materijala, a na koncertu se pokazala pjesmom koja je najbolje legla publici, pa je i njen izbor za ponavljanje na bisu bio dobar potez za kraj.

Dakle, kad se sagleda cijele slika, The Gentleman nas je uveo u svoj svijet, osebujno nam se poigrao s čulima i zaveo nas. Baš džentlmenski.

Saznajte više: The Gentleman ‘The Gentleman’ – profinjena emotivnost novog imena na sceni

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X