The Hives ‘Death Of Randy Fitzsimmons’ – tinejdžer koji odbija odrasti

Megalomanski, drski i duhoviti – The Hives su penicilin za dosadu.

The Hives ‘Death Of Randy Fitzsimmons’

Svijet se poprilično promijenio otkako su The Hives još prije 11 godina objavili svoj zadnji album. Produžimo li vremenskom crtom još dalje u povijest, u period na samom početku 21. stoljeća u kojem je novi val garažnog rocka drmao mainstreamom upravo s Hivesima na čelu, razlika je još izraženija. U odnosu na taj posljednji uspješni period za garažni rock i punk, situacija je danas u smislu eksponiranosti kudikamo tmurnija za protagoniste distorziranog zvuka.

Efemernost je prožela pop-kulturu, a laptop žanrovi izgurali su većinu žešćeg ili žestokog zvuka iz percepcije novih generacija. No za takvo stanje nitko nije kriv rocku doli njega samog. Učmalost je uhvatila kosti nekoć vibrantnog i uzbudljivog žanra koji se zadnjih godina, čast iznimkama, gubi u introspekciji dok konfekcijski zvukovi osvajaju tržište.

Ako bismo prethodno opisano stanje vizualizirali kao veliki zid, The Hives su ga objavom novog albuma u pravom trenutku probili poput parne lokomotive u videospotu za pjesmu „Breakthru“ grupe Queen. A parna lokomotiva koja vuče kompoziciju je uvodni singl „Bogus Operandi“, bombastični instant klasik pogonjen catchy garažnim riffom kojeg pjevač Howlin Pelle Almqvist frenetično i prigodno otvara stihom: „Damn, shit, overslept!“.

U „Death Of Randy Fitzsimmons“ upakirano je pola sata neumoljive energije, silovitog tempa i vješto izbalansiranih pjesama kojima su simpatični Šveđani proširili sonični teritorij za još koji metar. Za sve je to zaslužan misteriozni Randy Fitzsimmons, navodno imaginarni šesti član benda koji piše sve pjesme, a čiji su nestanak i navodna smrt doveli Hivese do novog albuma. Kažem „navodna“ jer kako su i sami članovi benda rekli, nakon što su otvorili Randyev grob, u njemu nisu pronašli tijelo nego demo snimke novih pjesama i odijela za bend. Randy je bendu ostavio set inspiriranih pjesama koje variraju od punkerske 64 sekunde u „Trapdoor Solution“ preko neo-noirovske „Stick Up“ do blues party pjesme „Crash Into The Weekend“ koju nosi ritam pljeskanja.

Bombastični riffovi po kojima su Hivesi poznati zastupljeni su i u „Countdown To Shutdown“, a rock ‘n’ roll osjećaj kojeg odašilje ploča pojačavaju surf ritmovi koji se savršeno stapaju u ostatak sonične slike u pjesmama poput „Rigor Mortis Radio“ i „The Way The Story Goes“. Minimalizam je umjetnost i nije ga lako postići. Svaki ton i odsvirani takt trebaju imati smisla, a to je puno teže kad nemate bezbroj aranžmana koji jedni druge pokrivaju, a ponekad i skrivaju. Hivesi u tom smislu briljiraju i umjesto preproduciranog zvuka nude esenciju rock ‘n’ rolla. Ta esencija u nekim se pjesmama prirodno razvija kao u „What Did I Ever Do To You“ koja počinje bazičnom synth melodijom i ritam mašinom, a završava u krešendu saksofona.

„Odbacili smo dosta pjesama koje bi vjerojatno komercijalno bile vrlo uspješne jer jednostavno to nije to. Jebeš to, bolji smo od toga“, duhovito je poentirao Almqvist u jednom od recentnih intervjua. Čak i uz svjesno odbacivanje potencijalnih komercijalnih uspješnica, „The Death Of Randy Fitzsimmons“ svejedno nudi pregršt hitoidnih pjesama u kojima je doslovno sve catchy, od riffova i ritam sekcije do refrena čija kombinacija jamči pravu zabavu zbog koje nećete moći sjediti. Upravo su zabava i doza drskosti ono što fali današnjem mainstream rocku, a Hivesi su to pretvorili u švedski glavni izvozni proizvod. Na tom tragu Almqvist i gitarist Nicholaus Arson otkrivaju motiv benda koji je protuteža „odraslom“ rocku: „Nema depresivnije stvari od rocka za odrasle. Većina ljudi bavi se upravo takvom vrstom glazbe, stoga se netko mora baviti glazbom koja ima puno energije i nema smjer. To je rock ‘n’ roll.“

Iako su na sceni već 30 godina, Hivesi su beskompromisni i ne odstupaju od svoje filozofije. Zbog toga zvuče jednako svježe, divlje i energično kao i onomad na vrhuncu slave. Poput tinejdžera koji odbija odrasti, momci iz Hivesa s novom su dozom frenetičnog garažnog punka promrdali vidljivi dio rock scene i pokazali da još uvijek nisu sazreli, niti će. Randy, ako ovo čitaš, vrati se!

Ocjena: 10/10

(Disques Hives, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X