The Jim Jones Revue u Tvornici – rock ‘n’ roll psihoza u metropoli, 2. dio

Da sam klinac koji ne zna, a želi osjetiti, elementarni naboj rock and rolla, sigurno je da bi odlaskom na koncert The Jim Jones Revuea dobio sve odgovore na svoja pitanja.

The Jim Jones Revue u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Ta revizionistički nastrojena petorka direktno je linkana na svoje puno slavnije prethodnike koji su proslavili ne samo taj zvuk, već cijeli spektar životne filozofije i stila koji ide zajedno s njim. To što rade lako bi mogla biti ‘easy money’ prevara u današnje vrijeme kad široko stilski razgranati rock sve više postaje filozofska disciplina, a manje primordijalni poziv na ekspresno gubljenje pameti.

No The Jim Jones Revue su ‘real deal’, iako uz obilje buke koju dižu na pozornici ima i puno poze, nema pozeraja. Adrenalin se besramno diže, dok potoci znoja cure.

Obzirom kako je prošlo godinu dana od prvog koncerta na istom mjestu, tj. u Tvornici kulture kada je Veliki pogon bio popola pregrađen, u petak je isti bio u potpunosti otvoren što dovoljno govori u prilog tomu kako je publika u metropoli shvatila vrijednost nastupa ovog benda. I naravno treba tu svakako uzeti u obzir krizu i obilje koncertnih događaja, pa kad se to sve nekako zbroji nedvojbeno je kako popularnost The Jim Jones Revuea raste. Cijeli koncert snimala je i Hrvatska televizija, što će u mjesecima koji slijede biti još jedan plus za bend, ovisno kad će biti emitiran na malim ekranima. Pa nek’ bude i na trećem programu i to je veliki kvalitativni programski pomak.

Prije The Jim Jones Revue nastupio je bend iz Županje Sheitans koji je time dobio priliku za predstavljanje svog drugog albuma „Dvica“. Vraški podsjećaju na Partibrejkerse još od svog debi izdanja, samo što uživo pjevač i gitarist Dejan Đukić ne isporučuje onu dozu energije kakvu još uvijek ima Cane i u svojim lošim danima. A mlađi su, trebala bi vatra frcati na pozornici iz tih rifova i tih tekstova koji rešetaju po socio-društvenom jadu Balkana.

Sheitans (Foto: Zoran Stajčić)

Koncert The Jim Jones Revuea otvoren je pjesmama „Where Da Money Go?“ i „Never Let You Go“ s recentnog trećeg albuma „The Savage Heart“ – ravno u glavu (a kako bi i moglo drugačije kad je ovaj bend u pitanju?). Po uobičajenoj koncertnoj špranci, publici je trebalo malo vremena i zagrijavanja da prihvati bend, no kad je euforija postala obostrana, sve je leglo na svoje mjesto. Nizale su se „Killin’ Spree“, „Chail Gang“, „Cement Mixer“… sve do „Rock n Roll Psychosis“ s kojom je završen službeni dio koncerta.

Početak prvog bisa odlično je počeo spuštanjem lopte (tj. ritma) s „In And Out Of Harm’s Way“, jednom od ključnih pjesama koje drže konstrukciju posljednjeg albuma i koja je dokazala kako The Jim Jones Revue drže tenziju, pažnju i emociju kad su u pitanju i ovakve pjesme, a ne samo adrenalinske bombe. Takvi udari sačuvani su za kraj kad je niz „Dishonest John“, „Elemental“ i „High Horses“ unio potpunu razuzdanost i na pozornici i ispred nje da bi točka na „i“ bila „Princess And The Frog“ na drugom bisu.

Scenarij poslije nastupa bio je identičan onom od prije godinu dana; Jim Jones i društvo su potpisivali albume, majice, ruke i tijela publike koja se tiskala oko merch-pulta. Iako odavno nisam klinac, i nakon ovog koncerta The Jim Jones Revuea zadovoljno sam otišao doma, kao da sam dobio odgovore na sva pitanja.

Saznajte više:

The Jim Jones Revue ‘The Savage Heart’ – divlji u srcu i izvan njega

Intervju – Jim Jones: Nema odmora za opake

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X