‘The Millennial Whoop’ – jedno te ista iritirajuća glazbena fraza u skoro svakoj modernoj pop pjesmi

Fenomen je prvi primijetio glazbenik i menadžer Patrick Metzger i taj trend u popularnoj glazbi na svom blogu nazvao ‘The Millennial Whoop’.

The Millennial Whoop
The Millennial Whoop

“Riječ je o sekvenci između pete i treće note na glazbenoj skali. Uglavnom počinje na petoj, a ritam je obično ravan osminski, ali može biti i u sporom i brzom ritmu. Pjevači te note započinju s “O” i onda svi primjenjuju isti “O-u-o-u-o-u” patern. Previše pop pjesama ga ima da je to kriminal”, napisao je Patrick Metzger.

Patern je nepogrešivo uočljiv jednom kad je primijećen i nalazi su u bezbroj pop pjesama.

Početkom godine u prodaji je stara glazba po prvi put u povijesti premašila novu glazbu, a nekoliko znanstvenih studija pokušalo je to objasniti kroz konstantnu degradaciju pjesama kroz sve češće ponavljanje refrena u pjesmama što upućuje na mogući percepcijski faktor da glazbena industrija možda namjerno zaglupljuje glazbeni sadržaj i time ga čini manje interesantnim i da glazbena industrija desetljećima degradira vrijednost svog glavnog proizvoda, tj. glazbe.

Kako po tom pitanju na Qz.com evociraju i na melodijsku progresiju od samo četiri akorda u pjesmama na što su Australski komičari The Axis of Awesome 2009. godine napravili i odličnu parodiju uživo svirajući brojne pop hitove, tako se sada nameće zaključak da ne samo da se stalno zapakirava jedno te ista melodija, već kako i “The Millennial Whoop” dokazuje, i jedno te ista pjevačka fraza koja djeluje na slušateljsko uho familijarno u smislu prihvaćanja, jer nema tajne, tu frazu su do sada isti ti slušatelji čuli već bezbroj puta.

Izgleda da mnogi uistinu imaju samo jednu omiljenu pjesmu u životu, a da toga nisu ni svjesni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X