The Modern Jazz Quartet at Music Inn, Guest Artist: Jimmy Giuffre – Glazbena elegancija jazz aristokracije

Tijekom dugogodišnjeg djelovanja sastav Modern Jazz Quartet ostvario je suradnje s mnogobrojnim uglednim jazz glazbenicima, ansamblima i orkestrima, među ostalima s Laurindom Almeidom, Bobbyjem McFerrinom, Wyntonom i Branfordom Marsalisom, Swingle Singersima i Sonnyjem Rollinsom. Prva od tih suradnji dokumentirana je na jednom od ranijih albuma kvarteta – “The Modern Jazz Quartet at Music Inn, Guest Artist: Jimmy Giuffre” snimljenom 1956. na ljetnoj glazbenoj školi u Lenoxu i iste godine objavljenom za diskografsku kuću Atlantic.

The Modern Jazz Quartet at Music Inn, Guest Artist: Jimmy Giuffre
The Modern Jazz Quartet at Music Inn, Guest Artist: Jimmy Giuffre

Iako nije bila dugog vijeka Lenox School of Music je ostavila važan trag u povijesti jazza. Naime, kao predavači tamo su sudjelovali slavni jazzisti kao što su John Lewis, Dizzy Gillespie, Max Roach, Oscar Peterson, Gunther Schuller i drugi. Osim što su sudjelovali u radu glazbenih radionica ti su jazzisti održavali koncerte, a mnogi od njih snimljeni su i objavljeni na pločama.

Modern Jazz Quartet je dvije godine poslije, također u Lenoxu, snimio još jedan album, tom prigodom sa Sonnyjem Rollinsom kao gostom. Te, 1956., jedan od predavača bio je klarinetist i saksofonist Jimmy Giuffre koji se na ovom snimanju pridružio vibrafonistu Miltu Jacksonu, pijanistu Johnu Lewisu, kontrabasistu Percyju Heathu i bubnjaru Connieu Kayu u izvedbama triju skladbi. Tom prigodom svirao je isključivo klarinet.

U to doba Giuffre je započeo samostalnu karijeru, nakon što je stjecao iskustvo svirajući s tadašnjim vodećim jazzistima: Woodyjem Hermanom, Shortyjem Rogersom, Chetom Bakerom, Buddyjem DeFrancom i Shellyjem Manneom. Kao pobornik cool jazza sjajno se ukopio u komorni pristup muziciranju MJQ-a. Naime, iako se radi o jednom od ranijih albuma MJQ-a, sastav je već postignuo prepoznatljivost koja se zasnivala na osebujnom zvuku i stilu, očijukanju s klasičnom glazbom, profinjenim aranžmanima i glazbenoj eleganciji. No, nije bila riječ samo o glazbenoj eleganciji. Ona se očitovala i u imageu kvarteta čiji su se članovi odijevali poput klasičara, ponašali poput aristokracije, koji su mijenjali percepciju o jazzu i jazz glazbenicima, koji su pridonijeli njihovu dignitetu.

To se osjeća u pristupu Lewisovim skladbama, kao i jednoj Giuffreovoj, ali i jazz standardima kao što su “Oh Bess, Oh Where’s My Bess” i “The Man That Got Away”. Za spajenje jazza i klasične glazbe najzaslužniji je bio Lewis, umjetnički voditelj kvarteta. Možda je to bio jedan od razloga što se oženio i cijeli život u skladnom braku proveo sa zagrepčankom Mirjanom Vrbanić koja je stasala u glazbeničkoj obitelji i svirala čembalo. Osim što je objavila samostalne albume klasične glazbe, snimala ih je i sa svojim suprugom. Na ovom albumu ta se namjera osjeća u izvedbama njegove skladbe “A Fugue for Music Inn” i varijaciji na tradicijsku englesku božićnu pjesmu “God Rest Ye Merry, Gentlemen”. CD izdanje donosi jedan dodatak – alternativnu verziju Lewisove skladbe “Sun Dance”.

(Atlantic/Dancing Bear 1956./2015.)

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X