The Smile ‘A Light For Attracting Attention’ – puno više od pukog privlačenja pažnje

Radiheadovci Thom Yorke i Johnny Greenwood udruženi s Tomom Skinnerom iz Sons Of Kemet objavili su svoj prvi zajednički album ‘A Light For Attracting Attention’.

The Smile ‘A Light For Attracting Attention’

The Smile su već privukli dovoljno svjetla svojim londonskim koncertom koji je ‘matrixovski’ režirao Paul Dugdale krajem siječnja ove godine. Tada se još činilo da će The Smile ostati hermetični pandemijski projekt, no ubrzo je najavljena proljetna turneja koja će idućeg ponedjeljka krenuti upravo iz Zagreba, gdje bi je bend trebao također trebao pripremiti i uvježbati.

Grupa je već tim londonskim nastupom dala naslutiti da je riječ o zanimljivom ogoljenom minimalističkom spoju u kojem Thom Yorke i Johnny Greenwood svoje starije fanova asociraju na Radiohead iz mlađih dana dok su u društvu Toma Skinnera kojeg se može uzeti za jednog od trenutno najtalentiranijih britanskih glazbenika mlađe generacije koji sa Sons Of Kemet dokazuje koliko je na visini zadatka kad je riječ o ‘novim glazbenim čitanjima’.

„A Light For Attracting Attention“ dolazi kao potvrda onoga što su ove zime i proljeća nagovješćivali objavljivani singlovi – a to je da je riječ o djelu kojeg se s pravom više očekivalo, nego što bi se možda u ovom trenutku očekivao novi album Radioheada. Jer kod Radioheada se uvijek radilo o stupnju nadahnuća koji je bend imao u tom trenutku, a ovdje se pokazuje da su Greenwood i Yorke recentno nadahnuće pronašli sa Skinnerom i to na način kao da mjestimično rekapituliraju neke prošle momente i kreativne pristupe koji evociraju na albume „Bands“ i „OK Computer“, ali jednako tako otvarajući prostor sadašnjosti u kojoj nema gotovo nikakvih stilskih ograničenje. Konkretno, The Smile kao da s osmjehom uzimaju ono što im odgovara. Manje od toga nismo ni očekivali.

Tako uvodna „The Same“ možda najviše vuče u smjeru zvuka Radioheada i kao da se igra namjernim navođenjem na krive zaključke. Zato „The Opposite“ donosi potpuni funk preokret dojmljivom igrom gitare i bubnjeva, tj. Greenwooda i Skinnera, dok Yorkeov vokal otvara prostor onom što bi se uvjetno moglo nazvati plesnom psihodelijom 21. stoljeća. Ritam koji gura naprijed tu ne staje, već se prelijeva u narednu „You Will Never Work In Television Again“ koja već sad spada u uspješnu modernu redefiniciju punk rocka. Teško se uopće sjetiti kad je Thom Yorke bio posljednji put tako pankerski raspoložen. Nakon takvog izvrsnog otvaranja, „Pana-vision“ je nastavak uzlazne putanje, ali kad je riječ o ulasku u baladno ozračje koje u ovom slučaju nosi i inspiraciju Beatlesima, sudeći po gudačkim aranžmanima i akcentima u glavnoj temi.

„The Smoke“ je još i kao singl zimus upućivao na nadahnutost lo-fi funk igrom unutar trija, kao što je bio i prvi singl u kojem se moglo osjetiti to uspješno spajanje Radioheada i Sons Of Kemet. Pjesmu prati i osjećaj kao da je pokojni Gil Scott-Hernon ‘bio u sobi’. Za „Speech Bubbles“ bi se moglo reći isto kao i za „Pana-vision“, a to je da je uistinu predivno čuti Yorkea nadahnutog u baladi koju bi se lako moglo svrstati i u pop okvire, kao što i „Thin Thing“ donosi novu pitanje-odgovor instrumentalnu igru između Greenwooda i Skinnera (nešto kasnije i u „Hairdryer“), ovog puta začkoljastiju i distorziraniju kako se primiče njen katarzični kraj koji bi na koncertu mogao potegnuti publiku u trans.

Jest da bi se nakon „Thin Thing“ moglo ući u bilo koje zvučno poglavlje, a The Smile tu poentiraju s atmosferično-prozračnom „Open The Floodgate“ koja otvara prostor za posljednji objavljeni singl „Free In The Knowledge“, ujedno i najbolju baladu na albumu.

Na „Waving a White Flag“ Skinner u prvom dijelu bubnjeve zamjenjuje s vintage synth zvukom, taman da Yorkovo dočaravanje anksioznosti izbije u prvi plan prije nego The Smile potjeraju post punk ritam u „We Don’t Know What Tomorrow Brings“. Potpis Radioheada s početka albuma, karakterizira i njegov kraj sa „Skrting On The Surface“, što ujedno zatvara „A Light For Attracting Attention“ – album koji u ovom trenutku zaslužuje nositi naziv dugoiščekivanog jer to čekanja nije donijelo osrednji rezultat.

Uz sve, koncert u Zagrebu je za nekoliko dana i može se već sada reći da bi ‘svjetlo’ moglo bljesnuti puno jače i urezati se u sjećanje. Pažnju je privuklo još zimus već s prvim objavljenim singlom. Sad je to već svjetlo koje pokazuje put.

Ocjena: 9/10

(XL, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X