The Wayne Shortet Quartet ‘Without A Net’ – ljepota slobodnog pada

The Wayne Shorter Quartet je uvijek bio ‘bez spasonosnsne mreže’, a glazbeno-akrobatski hod po žici nastavlja se s novim riskantnim figurama i akrobacijama. Wayne Shorter ni s napunjenih sedamdeset godina nimalo ne posustaje.

The Wayne Shorter Quartet 'Without A Net'

The Wayne Shorter Quartet jedan je od rijetkih istovremeno utjecajnih i popularnih jazz bandova današnjice. Ne samo što ga čine četiri briljantna glazbenika; pijanist Danilo Perez, kontrabasist John Patitucci i bubnjar Brian Blade predvođeni naravno legendarnim, sada već sedamdesetogodišnjim saksofonistom Wayneom Shorterom (kojeg je i hrvatska publika imala prilike čuti i vidjeti na nezaboravnom koncertu u 2006. u zagrebačkom SC-u u sklopu Zagreb Jazz Festivala), već stoga što je riječ o bendu u pravom smislu i značenju.

Upravo je Wayne Shorter taj koji je jedinstven jer je zaobilaznom taktikom u prvom planu više nego neke njegove ostale legendarne i kultne kolege koje kao i on iza sebe imaju puno mlađi bend. Nije on predvodnik koji sprovodi krutu disciplinu jer mu status to dopušta. Upravo suprotno. On je mentor koji od Pereza, Patituccija i Bladea traži i s njima istražuje njihove krajnje dosege kreativnosti. Shorter je čovjek koji inspirira i iz drugih očigledno izvlači maksimum. Njegov saksofon je gotovo samo premosnica u toj kolektivnoj inspiraciji i time je automatski pjenušava krijesta velikog i moćnog vala pred kojim ste nemoćni.

Već 13 godina taj kvartet u nepromijenjenom sastavu uzburkava scenu i akrobacije istog uvijek su bez ‘zaštitne mreže’. Stoga je naslov posljednjeg albuma „Without A Net“ uistinu definicija po kojoj se ravna Wayne Shorter Quartet. Nema ‘mreže’ već od samog početka u „Orbisu“ koja kao da je sklapanje skladbe od nasumičnih tonova i onomatopejskih zvukova, kao što je već u narednoj „Starry Night“ izvučen tepih sigurnosti koju pruža Bladeov, obično snažni i prezentni ritam. Dakle potpuni hod po žici koji se sa slušateljske strane čini gotovo harmonično jednostavnim i u izvedbi i u ugođaju.

Kompaktnost zvučne slike također iskače u prvi plan posebice live ugođaj, koji je samo još jedan dokaz kako ‘mreže’ nema. I ovo glazbeno putovanje je novo i kroz njega je protkan i segmentiran Shorterov dugogodišnji stilski put. Bljesne tu i tamo bebop kao podsjetnik na Arta Blakeya i Milesa Davisa, kao i fuzije nezaboravnog Weather Reporta, a opet nema gažiranja i kićenja tim značajnim periodima jer Wayne Shorter Quartet zvuči jedinstveno i u neku ruku neuklopivo u brojne ladice, skoro pa od okupljanja. „Without A Net“ je nešto poput šetnje ulicom prepunom jazz klubova po kojoj nasumično upijate zvukove iz svakog, nekad glasnije i prezentnije, nekad tiše, ovisno u kom trenutku se vrata nekog od njih propuste nekog posjetitelja.

Kvartet profiliran kao potpuni eksperiment i dan danas zvuči kao da se Shorter, Patitucci, Perez i Blade nisu zasitili brojnih opita. Kao da su na početku – i dalje svježi, fokusirani i, usudim se reći, napaljeni na kakofonijsku rapsodiju svog izričaja.

U 77 minuta i 27 sekundi, koliko traje album, proživljava se usisanost u njihov svijet improvizacije koji u slučaju skladbe „Pegasus“ snimljene u Walt Disney Concert Hallu traje pune 23 minute. Nema zamora i upadanja u loop. Posljednje „Zero Gravity to the 10th Power“ i „(The Notes) Unidentified Flying Objects“ pumpaju svježe i razorno i ne dozvoljavaju izlazak iz ozračja Kvarteta – te unisone zvučne snage koja bez riječi dočarava  životnu kakofoniju.

Ocjena: 10/10

(Blue Note / Dallas Records, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X