They Drive by Night objavili debitantski album

Tri tjedano od izlaska furioznog singla ‘Frankenštajn’ beogradska petorka They Drive by Night vraća se sa debitanskim albumom ‘Pomračenje’. Pored najavnog singla na albumu se nalazi još šest autorskih pjesama uz obradu himne ‘See That My Grave Is Kept Clean’.

They Drive by Night ‘Pomračenje’

“Pomračenje” je snimio Dušan Filimonović, miks i produkcija djelo je Srđana Popova, dok je master radio James Plotkin. They Drive by Night čine Nemanja Nikolić (gitara i vokal), Iva Kuzmanović (vokal), Bojan Nikolić (gitara), Vladimir Milićević (bas) i Pavle Popov (bubanj).

“Mislim da sam negde krajem 2020, početkom 2021. došao do odluke da pravim pesme na maternjem jeziku. Ne da sam pre toga imao bilo šta protiv toga, već sam jednostavno po inerciji pisao na jeziku na kojem uglavnom slušam gitarsku muziku. Naravno, do toga je došlo spontano, a sve je počelo tako što sam imao rif kojim sam bio zadovoljan, ali mi nije ništa padalo na pamet kada je tekst u pitanju. Zvučao je kao neki Black Sabbath sa prva dva albuma, koja inače baš volim. I tada mi Boki (gitarista) šalje predlog za tekst i pesmu koja se zvala “Mali teror” i odnosio se na model Orange pojačala. Odmah sam seo i napisao novi tekst, ali sa malo izmenjenom temom – Mali Teror koji ruši grad. To je bila prva pesma na maternjem jeziku koju smo napravili, a posle toga su se nizali ‘Zid’, ‘Nikad nismo imali šanse’, ‘Crni beskraj’… ‘Nikad nismo imali šanse’ je nastala tako što sam ekstremno pojednostavio neki rif Sepultura pesme (ne sećam se koje konkretno), a onda je u brejku pesme Pavle dodao i Massive Attack ritam. Kasnije sam shvatio i da je naslov u stvari prevod pesme ‘The Brian Jonestown Massacre’. Naravno, ima takvih primera na ovom albumu puno, da ne otkrivam baš sve, mislim da je zanimljivo ako neko prepozna sve te različite uticaje koji nekada nastaju sa namerom, a nekada i sasvim slučajno. Album smo snimali iz dva navrata – prvo ‘Teror’, ‘Zid’ i ‘Propast sveta’, a onda se, zbog raznih obaveza, drugo snimanje desilo tek godinu dana kasnije, leta 2023. Tražili smo što prirodniji zvuk gitara, onako kako ih čujemo iz pojačala. Naziv za album je došao na kraju, kada sam preslušavao sve pesme u miksu, nekako mi se nametnuo sam po sebi – ‘Pomračenje’. Sad čega – Sunca, Meseca ili uma – procenite sami,” otkriva genezu pjesama na “Pomračenju” Nemanja Nikolić.

They Drive by Night je bend nastao iz muzičkog projekta vizualnog umjetnika Nemanje Nikolića. Sve je počelo minimalističkom interpretacijom stoner rocka, da bi se zvuk nastavio oblikovati eklektičnim pristupom raznim, uglavnom osnovnim gitarskim, muzičkim žanrovima. Bend karakteriziraju distorzirani gitarski zvuk, ispod kojeg se valja mantrični ritam praćen tekstovima koji se referiraju na filmove, pop kulturu, vizualnu umjetnost i književnost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X