Thievery Corporation ‘The Temple of I & I’ – glazbena razglednica s Jamajke

Reggae, dub i ostali ‘izumi’ napušenih genijalaca od samih su početaka inspirirali washingtonski downtempo dvojac pa nimalo ne čudi što su im odlučili odati počast i u obliku čitavog albuma.

Thievery Corporation 'The Temple of I & I'
Thievery Corporation ‘The Temple of I & I’

„The Temple of I & I“ u cijelosti je snimljen na Jamajci, točnije u gradu Port Antonio, uz pomoć tamošnjih glazbenika, pjevača i repera. To mu je trebalo osigurati onaj autentični „feel“ koji su, međutim, svojim producentskim i studijskim zahvatima Rob Garza i Eric Hilton poprilično doveli u pitanje. Skladbe poput „Strike the Root“, „Weapons of Distraction“, „Drop Your Guns“ i „Road Block“ tako zvuče poput neobaveznog, ne baš inspiriranog „jammanja“ na probi nekog reggae benda, pri čemu ništa bolji dojam ne ostavljaju ni kao po špranci pisani stihovi o borbi za pravdu, pobuni, bogu, Babilonu i ostalim temama koje tekstopisce tog karipskog otoka opsjedaju već desetljećima. Ovu posljednju otpjevala je Racquel Jones koja se pred mikrofonom jako dobro snašla u „Letter to the Editor“ podsjetivši čak i na legendarnu Neneh Cherry.

Neusporedivo bolji tretman doživio je dub pa će nam naslovna stvar, „Thief Rockers“ i „Ghetto Matrix“ s lakoćom objasniti zašto smo nekoć toliko „odvaljivali“ na Thievery Corporation. Potrebno je spomenuti i „Time and Space“ koja nastavlja točno tamo gdje je stao prošli, bossa novom obojeni materijal „Saudade“, te „Love Has No Heart“ i „Lose to Find“, chillout laganice kao preslikane s ključnog im ostvarenja „The Mirror Conspiracy“. Osim njih, da se Garzi i Hiltonu put na Jamajku u kreativnom smislu ipak isplatio dokazuju tripoidna „Let the Chalize Blaze“ i posebno „Fight To Survive“ s moćnim gostujućim nastupom američkog repera Mr. Lifa.

Zahvaljujući trajanju od gotovo sat vremena, „The Temple of I & I“ zna i zagnjaviti, pogotovo jer je njegove reggae pjesme teško razlikovati ne samo jednu od druge, nego i od većine onoga što smo u tom žanru dosad imali prilike čuti. Tako da je, kad sve zbrojimo i oduzmemo, riječ o albumu koji neće razočarati vjerne fanove, ali ni osjetnije povećati njihovu brojnost.

Ocjena: 6/10

(Eighteenth Street Lounge Music, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X