Tia Fuller Quartet u ZKM-u – ženstvenost, vedrina, energija i spontanost

Kako je bilo i najavljeno da će deveto izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala biti u znaku nove jazz scene tako je i počelo u četvrtak u dvorani kazališta ZKM. Nastupio je kvartet američke saksofinistice Tie Fuller.

Tia Fuller Quartet (Foto: Zoran Stajčić)

Ova nadarena tridesettrogodišnja glazbenica već nas je prije posjetila, ali u jednom puno obimnijem produkcijskom stroju od njenog, gotovo ženskog, kvarteta. Naime ona je također članica sveženskog pratećeg benda Beyonce, pa je slijedom toga dva puta ‘kušala’ zagrebačke pozornice, ali u Areni, prije nego li je došla kao bend lider. Taj nabrijani show stav svoje daleko poznatije kolegice pop zvijezde miss Knowles imala je i u ZKM-u. Ne događa se često, pa čak i nikad, da jazz glazbenica već na drugoj pjesmi baci glasan povik publici: „Are you ready to party?!“.

No da ne bi bilo zabune, izričaj njenog kvarteta koji je bio fokusiran na posljednji studijski album „Angelic Warrior“ sušta je suprotnost groznici subotnje disco večeri i nije tu nije došao prodavati muda pod bubrege. Nije nastup bio niz podvaljivanja ičeg drugog do skoro pa pravovjerne jazz priče. No Tia Fuller upravo je jedna od tih predstavnica novog povjetarca u jazzu koja svojom otvorenošću i energičnošću taj jazz želi podijeliti – želi da ljudi u njemu učestvuju. Ne doživljava ga kao Bastilju smrtno ozbiljnih likova.

Takva je bila i svirka; nasmijana od svih glazbenike, estrogenima nabijena, ženstvena prije svega, poletna i duhom i ritmom. Gotovo se može reći kako se bubnjar Clarence Penn izvrsno uklopio među Tiu, pijanisticu (povremeno na Rhodes klavijaturama) Shamie Royston i kontrabasisticu Miriam Sullivan. Zahvaljujući njemu ritam je prštao, dok su improvizacije bile zaigrane, gotovo mini glazbeni vodvilji prepuni sitnih provokacija i preokretanja naglasaka na ritmovima praćenji njegovim osmjesima. No Sullivan je kao drugi dio te ritam sekcije odlično parirala i činila čvrstu premosnicu s tematskim instrumentarijem Fuller i Royston. Royston je pak najveći dio vremena gotovo bila neprimjetna pratnja, no kad je krenula u solo ponesena afro-kubanskim elementima, aplauz publike koji je slijedio nakon toga bila je iskrena, nimalo suspregnuta reakcija.

Fuller je očaravala pak tehnikama na saksofonima koje je izmjenjivala i izvrsnim poigravanjem s propuštanjem zraka u glazbalo tijekom izvođenja numera. Posebice efektno bilo je, gotovo, disanje kroz instrument vibrirajućeg ‘raspadajućeg’ tona u baladnom ozračju. Također je i zapjevala, a pritom je možda i previše tražila učešća od same publike, pozivajući je čak i na ples na podiju. Da je bilo više mlađe publike to bi se vjerojatno i dogodilo u toj njenoj fuziji tradicionalnog i plesnog u kojem je najsnažnija konstanta iskrena zaigranost i unesenost u izvedbu. Ako je rušenje barijera uz osmijeh jedna od glavnih značajki nadolazeće jazz scene koja tek zauzima pozicije, nema bolje stvari nego prikloniti joj se. Posebice jer ona otvoreno želi komunicirati s publikom.

Danas će u sklopu Vip Zagreb Jazz Festivala nastupiti Amira Medunjanin Amulette.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X