Tom Jones ‘Hide & Seek: The Lost Collection’ – snažne šezdesete, slabije sedamdesete

Digitalna kompilacija okuplja raritete s početka karijere velške pjevačke zvijezde s tridesetak pjesama snimljenih na etiketi Decca Records.

Tom Jones “Hide & Seek: The Lost Collection”

Slavni velški zavodnik Tom Jones oglasio se prošli tjedan digitalnom kolekcijom rariteta i neobjavljenih snimki koje je na početku svoje dugotrajne karijere snimio na legendarnoj britanskoj etiketi Decca Records i to u razdoblju između 1964. i 1975. godine. Kompilacija broji pozamašnih 29 pjesama, a i sam Tom u objavi na društvenim mrežama priznaje kako većinu njih nije čuo od doba kada su snimljene.

Jones se diči svojim prijateljstvom s Elvisom Presleyjem, pa mu je tako uvelike posvetio i svoj još uvijek aktualnis tudijski album “Long Lost Suitcase” iz 2015. godine, a Elvisovi tragovi mogu se naći i posvuda i na novoj kompilaciji od kraljevoga hita “Any Day Now” iz pera Burta Bacharacha (koji će potpisati i neke od slavnijih uspješnica Tomove karijere poput, recimo, “What’s New, Pussycat?”), preko blues balade “Pledging My Love” koju je Presley također obradio a najpoznatija je u izvedbi Johnnyja Acea, pa do otkačene “Tupelo Mississippi Flash” koju je izvorno Jerry Reed posvetio tom velikanu iz grada iz naslova.

Osim Elvisa, na “Hide & Seek” je zastupljen i njegov kolega s etikete Sun Records i iz Kvarteta od milijun dolara Jerry Lee Lewis, pa tako izbor otvara njegov hit “Breathless” koji je napisao Otis Blackwell, a u Jonesovoj verziji zvuči kao da je stavljen pod dodatni napon, budući da Tom ovdje dobiva priliku pokazati svu svoju moć vokalne interpretacije koja nadilazi samo pjevanje, a stari mačak ju je u dobroj mjeri zadržao i danas čemu smo mogli svjedočiti na njegovim recentnim nastupima u Hrvatskoj te se nadamo kako ćemo novu priliku dobiti i ovoga ljeta kada se smiri pandemija, budući da je susret već zakazan u Opatiji.

Vjerojatno najbolji trenutak kompilacije predstavlja pjesma “Triple Cross” u takvom aranžmanu da bi prošla kao tematski broj nekog spaghetti vesterna iz šezdesetih, no riječ je o pjesmi iz istoimenoga špijunskog ratnog filma s Christopherom Plummerom u glavnoj ulozi koju je izvorno puno slabije interpretirao Tony Allen. Jonesova verzija u duhu je njegove izvedbe naslovne pjesma iz filma “Thunderball” o Jamesu Bondu, a poveznicu između ova dva filma možemo naći u glumici Claudine Auger koja se pojavljuje u oba ostvarenja.

Sredinom kompilacije “Hide & Seek” proteže se linija koja dijeli pjesme snimljene u šezdesetima od onih iz sedamdesetih s jasnom distinkcijom da su one starije kvalitetom na višoj razini od onih kasnijih. U drugoj polovici naći će se mnogo materijala na koji sjećanja nije bilo potrebno podgrijavati i zapravo tek nekoliko skladbi može dostatno stati uz bok onima s prve polovice. Kad bi zamislili ovu kolekciju kao dva fizička diska prvi bismo mogli ocijeniti čvrstom osmicom, a drugi šesticom, a ovako mu dodjeljujemo srednju ocjenu 7/10.

Ocjena: 7/10

(UMC-Decca, 2020.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X