Tom Jones ‘Hide & Seek: The Lost Collection’ – snažne šezdesete, slabije sedamdesete

Digitalna kompilacija okuplja raritete s početka karijere velške pjevačke zvijezde s tridesetak pjesama snimljenih na etiketi Decca Records.

Tom Jones “Hide & Seek: The Lost Collection”

Slavni velški zavodnik Tom Jones oglasio se prošli tjedan digitalnom kolekcijom rariteta i neobjavljenih snimki koje je na početku svoje dugotrajne karijere snimio na legendarnoj britanskoj etiketi Decca Records i to u razdoblju između 1964. i 1975. godine. Kompilacija broji pozamašnih 29 pjesama, a i sam Tom u objavi na društvenim mrežama priznaje kako većinu njih nije čuo od doba kada su snimljene.

Jones se diči svojim prijateljstvom s Elvisom Presleyjem, pa mu je tako uvelike posvetio i svoj još uvijek aktualnis tudijski album “Long Lost Suitcase” iz 2015. godine, a Elvisovi tragovi mogu se naći i posvuda i na novoj kompilaciji od kraljevoga hita “Any Day Now” iz pera Burta Bacharacha (koji će potpisati i neke od slavnijih uspješnica Tomove karijere poput, recimo, “What’s New, Pussycat?”), preko blues balade “Pledging My Love” koju je Presley također obradio a najpoznatija je u izvedbi Johnnyja Acea, pa do otkačene “Tupelo Mississippi Flash” koju je izvorno Jerry Reed posvetio tom velikanu iz grada iz naslova.

Osim Elvisa, na “Hide & Seek” je zastupljen i njegov kolega s etikete Sun Records i iz Kvarteta od milijun dolara Jerry Lee Lewis, pa tako izbor otvara njegov hit “Breathless” koji je napisao Otis Blackwell, a u Jonesovoj verziji zvuči kao da je stavljen pod dodatni napon, budući da Tom ovdje dobiva priliku pokazati svu svoju moć vokalne interpretacije koja nadilazi samo pjevanje, a stari mačak ju je u dobroj mjeri zadržao i danas čemu smo mogli svjedočiti na njegovim recentnim nastupima u Hrvatskoj te se nadamo kako ćemo novu priliku dobiti i ovoga ljeta kada se smiri pandemija, budući da je susret već zakazan u Opatiji.

Vjerojatno najbolji trenutak kompilacije predstavlja pjesma “Triple Cross” u takvom aranžmanu da bi prošla kao tematski broj nekog spaghetti vesterna iz šezdesetih, no riječ je o pjesmi iz istoimenoga špijunskog ratnog filma s Christopherom Plummerom u glavnoj ulozi koju je izvorno puno slabije interpretirao Tony Allen. Jonesova verzija u duhu je njegove izvedbe naslovne pjesma iz filma “Thunderball” o Jamesu Bondu, a poveznicu između ova dva filma možemo naći u glumici Claudine Auger koja se pojavljuje u oba ostvarenja.

Sredinom kompilacije “Hide & Seek” proteže se linija koja dijeli pjesme snimljene u šezdesetima od onih iz sedamdesetih s jasnom distinkcijom da su one starije kvalitetom na višoj razini od onih kasnijih. U drugoj polovici naći će se mnogo materijala na koji sjećanja nije bilo potrebno podgrijavati i zapravo tek nekoliko skladbi može dostatno stati uz bok onima s prve polovice. Kad bi zamislili ovu kolekciju kao dva fizička diska prvi bismo mogli ocijeniti čvrstom osmicom, a drugi šesticom, a ovako mu dodjeljujemo srednju ocjenu 7/10.

Ocjena: 7/10

(UMC-Decca, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X