Tradicionalno u modernom ruhu – Tomec & Grabber objavili album ‘Deep into Croatia’

Nakon izvanrednih albuma ‘Dalmatian Dub’ i ‘Dalmatian Lounge’ producentski dvojac Krešimir Tomec i Marco Grabber predstavljaju jedinstveni album, pravo glazbeno putovanje Hrvatskom, ‘Deep into Croatia’.

Tomec & Grabber ‘Deep Into Croatia’

Tradicionalne pjesme u modernom ruhu, izvučene iz naše baštine, oduševiti će sve ljubitelje glazbe, a svoje doprinose ovim skladbama dali su i odlični gosti na albumu – Lidija Bajuk, Matija Dedić, Singrlice, Tamara Obrovac, Putokazi i mnogi drugi.

Glazbeni dvojac Tomec i Grabber bave se dekonstrukcijom tradicije i hrvatske glazbene baštine i dobitnici su najprestižnijih međunarodnih atribucija i nagrada. U svome stvaralaštvu miješaju globalne glazbene elemente i modernu planetarnu elektronsku produkciju s domaćom analognom baštinom.

U novim snimkama Tomeca i Grabbera se bunar iz kojeg se vade fragmenti domaće baštine znatno proširio. Ako su na prethodnim albumima dominirala poigravanja i rekontekstualizacija harmonija i melodija dalmatinskih klapa, na ovom albumu obuhvaćena je skoro cijela Hrvatska.

Tako na novom albumu ima istarskih ljestvica, sopila kao i karakterističnih vokalnih napjeva najvećeg hrvatskog poluotoka. Tu su i tambure, podravske, te međimurske pjesme, kao i kontinentalne gusle, ali sve to postavljeno nad drugačijim, globalnim ritmičnim obrascima i ogrnuti elektronskom produkcijom.

Tomec i Grabber na ovom albumu sudjeluju i s vrhunskim hrvatskim jazz glazbenicima. Tako npr. Matija Dedić svira i obogaćuje snimke: “Oj Barate”, “Tiček nam popeva”, “Julijuša deneka dvanajstoga”, “Ne zna Tone”, Filip Novosel: “Prelude”, “Preko Drave”, “Lep nam Ivo kres nalaže”, Marko Ramljak: “Goslice”, “Oj Javore”… Kako su brojni suradnici bili fantastično otvoreni da izađu izvan svojih komfornih zona i pokušaju pod producentskim vodstvom Tomeca i Grabbera barem krenuti, napravljeni su prvi koraci prema nekom novom, za sada netaknutom terenu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X