Trijumf filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ na 66. Pula Film Festivalu, Vrdoljakov ‘General’ ražalovan

Na svečanoj dodjeli nagrada 66. Pula Film Festivala u pulskoj Areni dominirao je film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, redateljice Dane Budisavljević. Riječ je o filmu koji je nakon projekcije izazvao burnu i katarzičnu reakciju publike koja mu je aplaudirala punih osam minuta, što je jedan od najdužih aplauza koji je u novijoj povijesti dobio domaći film na tom najdugovječnijem i najvećem filmskom festivalu.

Dana Budisavljević, redateljica filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ (Foto: Pula Film Festival)

“Dnevnik Diane Budisavljević”, redateljice Dane Budisavljević, dobio je Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film, te 17. Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, uz obrazloženje ocjenjivačkog suda: “Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču sa velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela.“

Redateljica Dana Budisavljević osvojila je Zlatnu arenu za režiju za film “Dnevnik Diane Budisavljević” i to jednoglasno od ocjenjivačkog suda u sastavu: Damir Terešak, Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir uz obrazloženje: „Autorica je na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledatelja u zbivanja.“

Jednoglasno je dodijeljena Zlatna arena za montažu Marku Ferkoviću za film “Dnevnik Diane Budisavljević”, kao i Zlatna Arena Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za soundtrack filma Dane Budisavljević.

Time je Zagrebačka banka dodjelila redateljici Dani Budisavljević nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna, a Teleking I 100 dodjelio producenticama filma “Dnevnik Diane Budisavljević” paket post-produkcijskih usluga: obrada i mastering slike i zvuka u iznosu od 15.000 eura.

“Dnevnik Diane Budisavljević” osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule s izuzetnom prosječnom ocjenom 4,90.

Drugi film koji izazvao najviše pozornosti i dobio značajne nagrade bio je “Posljedni Srbin u Hrvatskoj”, debitantski dugometražni uradak redatelje Predraga Ličine koji osvojio nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljena je Hristini Popović za ulogu Franke Anić u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, a spomenuti film još dobio Zlatne arene za masku (Svetlani Gutić i Miroslavu Lakobriji), kostimografiju (Seleni Orb) i scenografiju (Jani Piacun).

Zlatnu arenu za scenarij dobio je Mate Matišić za film “Koja je ova država” redatelja Vinka Brešana, dok je Krešimir Mikić osvojio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu u istom filmu.

Zlatna arena za najbolji film manjinske hrvatske koprodukcije dodjeljena je filmu “Rafaël” redatelja Bena Sombogaarta, uz obrazloženje: „Ostvarenje koje je na najbolji način definiralo migrantsku krizu i odrazilo suprotnosti središnjeg para i društvenih okvira.“

Na 66. Pula Festivalu “na sporednom kolosijeku” je završio film Antuna Vrdoljaka “General”. Dobio je nagrade na najbolju sporednu žensku i mušku ulogu (Olga Pakalović, Borko Perić), te za specijalne efekte (Zvonimir Krivec). Ako se uzme u obzir da je bila riječ o jednom od najskupljih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, koji je bio medijski najviše pumpan i na čiju premijeru je osbno i samo zbog tog filma došla i predsjednica Kolina Grabar Kitarović, koja je veličanjem Vrdoljakovog domoljublja uspjela poniziti ostale hrvatske redatelje i kompeticije 66. PFF-a, onda se svakako može govoriti o potpunom potonuću tog filma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X