Trivium u Tvornici – stilske vježbe

Američki bend Trivium po prvi put je posjetio Zagreb i uspio okupiti solidan broj publike na uskršnju nedjelju, što je dakako datum od kojeg mnogi koncertni organizatori zaziru obzirom na naviku brojih sugrađana koji tada bježe na produženi vikend izvan grada. Bit će da se na heavy metal publiku može uvijek računati.

Trivium u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Riječ Trivium je u vrijeme starih Rimljana bio naziv za sjecište tri puta. Kasnije, u srednjem vijeku, bio je to univerzitetski pojam kad je na red dolazilo učenje gramatike, retorike i logike. Istoimeni floridski bend iz Orlanda bio je inspiriran prvim pojmom u želji da iskažu svoje stilske preferencije unutar heavy metala spajanjem thrash metala, melodicorea i melodic death metala, što su u zagrebačkoj Tvornici kulture u nedjelju 1. travnja ‘u zarez i točku’ prezentirali uživo po prvi put pred hrvatskom publikom, gotovo dvadeset godina od osnutka.

Tvornica nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ali je bilo sasvim dovoljno posjetitelja u Velikom pogonu za odano uživanje fanova, a bome i za circle pit koji se svima sve više sviđao što je koncert odmicao, pa se time i učestalije događao. Prekaljeni frontmen i gitarist Matt Heafy profesionalno je vodio show, možda i suviše profesionalno za potpisnika ovih redaka, da bi se moglo uživati u nekim spontanostima. To se ne odnosi na glazbu, već na Heafyjevo obraćanje i metodologiju izmamljivanja feedbacka, a tražio je puno i često. Jest da heavy metal publika voli tu vrstu nabrijavanja s pozornice, ali kod Triviuma se nisam mogao osloboditi osjećaja da je Heafyjevo ponašanje uvježbana poza. Primjerice jednog trenutka kaže kako je to bio najbolji prijem publike na ovoj turneji, da bi potom rekao da je publika u Varšavi ipak bila zericu luđa, namećući time kompetitivnost svima pred pozornicom. Okej, nije loš trik, ali kad se naniže nekoliko takvih situacija, stvari postanu predvidljive. Publika mu je dakako ‘jela iz ruke’. Bilo je dovoljno da samo jednom kaže: „napravite circle pit“, i središnji dio dvorane se učas pretvorio u stampedo vrtlog.

Trivium u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Stilski i izvedbeno pak ovu četvorku bi se pored svih ‘death’ predznaka najbolje moglo opisati kao pop metal. Možda je njihov crossover koji najviše duguje maidenovskom gitarskom unisu i himničnim refrenima, protkani thrash aranžmanima i growlu Coreya Beaulieua, bio novost krajem prošlog stoljeća, ali je cijela stvar prilično okoštala od tada. Stoga mi Trivium uživo i zvuče kao da su od najpopularnijih metal pravaca složili svoj izričaj. Otud taj ‘pop’ prefiks, i on se nipošto ne odnosi na žestinu izvedbe. Ako bi se trebalo pričati o inovativnosti, Trivium je ipak daleko od jednog Linkin Parka, kojeg se može smatrati rodonačelnikom posljednje velike crossover igre unutar žanra. U neku ruku, veliki broj najmlađe generacije zagrebačkih metalaca okupljenih na koncertu Triviuma govori i u prilog tome što tribute bandovi Linkin Parka uspješno rasprodaju prostore poput Boogalooa.

Nedvojbeno je da je mlada publika na Triviumu dobila zasluženu zadovoljštinu, no za nas malo starije koju su pratili razvoj heavy metala tijekom njegovih najkreativnijih razdoblja, koncert u Tvornici bio je nešto poput prisustvovanju stilskim vježbama iz ‘gramatike, retorike i logike heavy metala’ gdje se više oslanjelo na zicere iz prošlosti, nego na ekstatično provociranje sadašnjosti i budućnosti kad je riječ o onome što je dolazilo s pozornice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X