Truth ≠ Tribe u Petom kupeu – o Trutovima i Mačićima

Jazz rock fusion kvartet Maka Murtića sinoć je od Petog kupea napravio poprište novih i uzbudljivih pomicanja žanrovskih granica unutar glazbe koja zvuči u potpunosti sukladno aktualnom zvuku svjetskih scena od Londona do Los Angelesa.

Truth ≠ Tribe u Petom kupeu (foto: Vedran Metelko)

Najavljujući sinoćnji koncert “zagrebačkog alt-jazz rock fusion” (bezočno prepisano iz eventa, ali zapravo prilično precizno formulirano) kvarteta Truth ≠ Tribe (primjetit ćete, iz očitih razloga sve rjeđe pisanim u ruskom obliku kao Правда ≠ Племя) u nedostatku kvalitetne žanrovske definicije ovaj projekt smo prozvali jednim od istaknutijih predstavnika onoga što se može nazvati “Makovom scenom”.

Doista, 35-ogodišnji Mak Murtić je kroz svoje razne projekte, a ponajviše Mimika Orkestar koji broji dvadesetak aktivnih članova i nebrojene bivše suradnike, kao i fluidni improjekt (sretan dan neologizama svima koji slave) Živa voda, stvorio nepresušno gojilište talenta na tzv. Not Only Jazz spektru zagrebačke alternativne scene da ga se nesumnjivo smatra centralnom figurom tog svijeta, bez obzira na korist koju on od toga nikad imati neće. Budući da smo u nastavku gorespomenute najave tražili zgodno ime za tu scenu, ovdje prilažem svoj prijedlog; zovimo ih MAČIĆI!

Truth ≠ Tribe u Petom kupeu (foto: Vedran Metelko)

Koliko god je Mimika velebnom ambicioznošću svog recentnog albuma “Altur Mur” uspjela probiti i do ušiju koje obitavaju izvan tekovina alt-jazz krugova, a što dokazuju i nominacije za mainstream nagrade kao što su Rock&Off i Porin, osobno sam uvijek bio skloniji onom izričaju koji Murtić gaji u Truth ≠ Tribe, a to je moderna fuzija rocka i jazza odsvirana u duhu novog londonskog zvuka, zbog čega se ovaj sastav (s pravom) često uspoređuje s projektima Shabake Hutchingsa kao što su The Comet Is Coming i nažalost ugaslim Sons of Kemet.

Dodatna poveznica s potonjima je ubojita kombinacija saksofona i električne tube, pri čemu posao koji Shabaki odrađuje briljantni Theon Cross u Makovom sastavu na sebe preuzima Jurica Rukljić. Puhačima se pridružuju udaraljkaš Nenad Kovačić kojeg možda najviše povezujemo s Antenatom, ali je zapravo sveprisutna i omiljena pojava na glazbenoj sceni, te njegov imenjak Nenad Sinkauz koji je donio neke sasvim nove elemente zvuku ovog kvarteta. Moj urednik njegov je doprinos opisao kao “prljavu njujoršku garažu”, što zvuči dosta točno – u više me navrata tijekom koncerta podsjetio na Marca Ribota iako je jednako tako sposoban isplesti i vrlo ugodnu mrežu tonova nalik onome što svira Mark Speer u Khruangbin.

Truth ≠ Tribe u Petom kupeu (foto: Vedran Metelko)

Dobar dio sinoćnjeg koncerta Truth ≠ Tribe (ili kako ih neki od Mačića od milja vole nazivati – Trutovi) je odradio uz pomoć gostiju. Na pozornici im se pridružio trombonist, skladatelj i aranžer Luka Žužić obilno puneći kompozicije specifičnim zvukom svog instrumenta, a kao novi dodatni element za vokalni sadržaj zadužili su vrsnu improvizatoricu Maju Rivić, uz Maka najistaknutiju figuru iz posade broda luđaka koji nazivaju Mimikom.

Sa ili bez gostiju, bend nam je kao i uvijek punio uši modernim svjetskim jazzom umotanim u rock žestinu i nepredvidive ritmove na koje ne znamo plesati. Trutovi su bend u čijoj je glazbi mnogo lakše uživati, nego o njoj pisati, budući da sve floskule poput onih o susretima istoka i zapada zvuče zauvijek izlizano i neadekvatno. Poanta koju treba istaknuti je u principu ta da smo sinoć opet tijekom cijelog njihovog nastupa osjećali kao da naša scena ne zaostaje nimalo za onim razvikanima u Europi i svijetu.

Truth ≠ Tribe u Petom kupeu (foto: Vedran Metelko)

Dio tog “svjetskog” ambijenta valja pripisati i mjestu događaja. Peti kupe doista izgleda sjajno i po tom mu se pitanju nema što prigovoriti. O partyjima koji se tamo održavaju već se naveliko priča, no ako misle nastaviti i s koncertnim programom, valjalo bi poraditi na pitanju ozvučenja budući da smo sinoć ponovno svjedočili situaciji kao i na koncertu Chuija kada je zbog prenisko pozicioniranih zvučnika zvuk u prostoru izgubio dosta na snazi koja je bila potrebna nastupu. Tada je gomila dodatno usisala zvuk, a premda sinoćnji nastup nije bio rasprodan, a zvučnici su podignuti, svejedno je nedostajala mrvica glasnoće da doživljaj bude idealan.

Uzgred budi rečeno, emisija Hrvatske televizije Svijet jazza sinoć je snimala ovaj koncert, a kako su deset dana ranije bili prisutni i na nastupu impro-kvarteta MILK, moramo apsolutno pohvaliti njihov entuzijazam i volju da podrže izvođače izvan utaborenih jazz struktura i hrabro zakorače u underground. Takve stvari nam svima daju dodatni poticaj zbog kojeg nam se čini da naše inzistiranje na hvaljenju ovdašnje alternative kroz sve ove godine nije uzaludno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X