Tús Nua i From Another Mother u Vintage Industrialu – krv, znoj i suze radosnice

Srijeda je rezervirana za male svirke velikih majstora kuhinje, a ovotjedna svirka u kultnom zagrebačkom klubu u predapokaliptično doba sjela je kao poprilično osvježenje.

Tús Nua u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

S prihvatljivih desetak minuta kašnjenja stejdž je okupirao trio From Another Mother, s posebnim izgledom za zagrebački nastup: basist Borna na sebi je imao samo donje rublje i naočale za vid. Gitarist i pjevač Vlado je hodajuća eksplozija energije i srećom da su obojica imali bežične instrumente jer bi njihovo divljanje, trčanje, skakanje i silaženje u publiku nesumnjivo bilo opasno po prve redove da su imali kabele. Bubnjar i pjevač Roko vjerovatno je isto ludovao, ali ga nismo toliko dobro vidjeli, osim na zadnjoj stvari kad je uzeo Vladinu gitaru, a ovaj sjeo za bubanj. Na kraju te stvari Vlado je preskočio bubanj i sletio na lakat i zaradio poštenu ranu na ruci, vjerujem, ni prva i ni zadnja koncertna ozljeda ovog benda.

Krenuli su s novim stvarima, odnosno pjesmama “First things first” i “May” s albuma “ATATOA” koji je izašao 2019. Presjekli su sa “Sinister minister” s prvog albuma “Epileptir”, a onda se vratili novijima, “Song no. 9” (koja, naravno, nije deveta na albumu), “Supernova” i “I will atone”. Tijekom čitave njihove svirke vladao je pozitivni kaos, u jednom trenu se Vlado popeo na pojačala na rubu stejdža i uhvatio se za zvučnike koji vise s plafona, pri čemu je testirao izdržljivost opreme u Vintage Industrialu. Izdržala je.

From Another Mother u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

I Vlado i Borna svako malo su silazili i skakali u publiku, pokretali pogo s instrumentima u rukama, a pokoji put i bez njih. Teško je prepričati, čak i fotografirati to ludilo, možda bi jedino video bio dostojan, iako se ni tu se ne bi mogao ukomponirati čitavi doživljaj koji dolazi ne samo od te kinetičke energije, nego i od muzike. Recimo samo da je negdje pred kraj svirke Borni pukla žica na basu pa je “Free hugs”, “Slightly wrong” i “Baited” odsvirao bez nje.

Ono što mi je fascinantno s From Another Mother nije samo Vladino hodanje na rukama i gimnasticiranje po pozornici, nego to što sva trojica pjevaju refrene (samo Borna nema mirkofon) i iz aviona se vidi da obožavaju svoje pjesme, odnosno da uživaju u tom što rade. Svirali su pred stotinjak ljudi, a ponašali se kao da su na stadionu. Takva pozitiva je zaraznija od koronavirusa i ljudima u publici nije trebalo puno da se i sami počnu ponašati kao da su na stadionu.

Nelak zadatak nastupa nakon njih dopao je hedlajnera večeri Tús Nua. Pjevačice i gitaristice Jordi i Jelena, koje obje sviraju i synth (doduše Jelena malo češće), imale su pojačanje na basu (Lucija) i bubnju (nisam uspjela naći ime bubnjara, sorkač), a scenografija se transformirala od krvavog kaosa do noir ugođaja. Tome svakako doprinose duboki i čisti vokali Jelene i Jordi, a njihova usklađenost govori koliko dugo i rado sviraju zajedno. Pritom je Jordi istinska front-žena, s odličnom, prijateljskom komunikacijom s publikom i stavom koji odaje dojam da bi svu trojicu iz From Another Mother bez problema nosila na ramenima na vrh Velebita.

Tús Nua i Pi u Vintage Industrialu (Foto: Monika Bračević)

Nakon prve stvari “Obvious” obratila se publici i prokomentirala netom proglašenu pandemiju COVID-a, usporedivši svoj nastup s onim gudačima koji sviraju dok Titanik tone. S prvog albuma “Horizons” odsvirale su još “Postcards with all sorts of phrases”, a onda predstavili prošlogodišnji singl “Ride” koji će se naći na novom, još uvijek neimenovanom albumu. Album će, kako je Jordi najavila, izaći do kraja godine: “nadajte se skupa s nama”.

Vratile su se prvom albumu uz “Fight!”, pjesmu koja je, kako smo saznali u nedavnom intervjuu, njihov internacionalni radio-hit. Nakon “Matches”, na pozornici im se priključila Pi, otpjevala visoke vokalne dionice na “There’s a thin line between everything” (a.k.a. “Deep Shit”) i samozatajno sišla sa stejdža kao da nije ostavila bez riječi ekipu u publici svojom nadnaravnom kontrolom dišnih puteva.

Tús Nua predstavile su i drugi singl s novog albuma “Palindrome”, a set su zatvorile pjesmama “Tendons” i “Geysir”. Posljednju stvar malo su produžile, a bilo je zanimljivo vidjeti i čuti kako bubnjar struže po činelama. Na kraju seta Jordi je obećala da će se, “ako nas ova korona ne pobije sve” na sljedećoj svirci i one skinuti u donje rublje. Držimo te za riječ.

Umjesto bisa, Jelena i Jordi izvele su akustičnu obradu “Divided” koju u originalu izvode Tegan and Sara. Inače nemaju običaj svirati obrade, ali ovu su posvetile su svojoj frendici Emini i njezinoj mački. Tako je svirka završila u domaćoj, gotovo kućnoj atmosferi, a ne sumnjam da je pala i koja suza.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X