Tuškanac u gostima donosi retrospektivu filmova vizualnog majstora Wong Kar-waija

Ovaj mjesec u KIC-u pogledajte četiri filma o prekidima, krizi identiteta i emocionalnim odnosima u urbanoj sredini.

Chungking ekspres (foto: Promo)

Tuškanac u gostima ovog mjeseca, u Kulturno informativnom centru KIC, prikazuje prvi dio ciklusa posvećenog jednoj od najutjecajnijih figura suvremene kinematografije – hongkonškom redatelju i scenaristu Wong Kar-waiju.

Ciklus Portreti: Wong Kar-wai donosi četiri filma koja istražuju kompleksnost emocionalnih odnosa, nostalgiju i usamljenost. Uz često nelinearnu strukturu radnje, ovi filmovi poznati su i po jedinstvenoj uporabi boja, svjetla i kompozicija te prisutnosti urbanih pejzaža i kulturnih tekovina Hong Konga kao metafora unutrašnjih svjetova rastrojenih likova.

Ciklus će u subotu, 15. lipnja u 21 sat, otvoriti redateljev prvijenac – romantična krimi-drama “Carmen iz Kowloona” (1988). Poznatija pod engleskim naslovom “As Tears Go By”, drama prati mlade pripadnike najnižeg sloja mafije od kojih se jedan, neutješan nakon prekida turbulentne veze, počne emotivno zbližavati s vlastitom sestričnom.

Nastala spajanjem imaginarne (auto)biografije s elementima pop-kulture, drama “Istina o Feiju” (1990.), poznatija pod engleskim prijevodom kao “Days of Being Wild”, prati mladog zavodnika Yuddyja koji saznaje da njegova majka nije pijana prostitutka s kojom živi, već da se biološka majka nalazi na Filipinima. Film je od čak devet nominacija za Hongkonšku filmsku nagradu svojevremeno potvrdio njih pet – za najbolji film, redatelja, glavnog glumca (Leslie Cheung), fotografiju i scenografiju.

Po duhu snimanja godarovski, “Chungking ekspres” (1994.) kombinira elemente romantične drame i komedije, a sastoji se od dvaju priča o policajcima koji na netipičan način nastoje preboljeti prekid veze. Radnja je smještena u živopisan dio Hong Konga poznat kao Chungking Mansions, a prati ju zarazna melodija pjesme “California Dreamin'” u izvedbi skupine The Mamas and the Papas.

Izvorno zamišljena kao treća priča Chunking ekspresa, drama “Pali anđeli” (1995.) bavi se temom izolacije i potragom za smislom života plaćenih ubojica, njihovih partnerica i delinkvenata, a zajedno su prozvani svjetlom i tamom Hong Konga. “Pali anđeli” pamte se i po antologijskoj završnoj sceni ljubavnog para u nastajanju koji na motociklu ulazi u tunel uz zvuke čuvenog hita “Only You” Vincea Clarka u izvedbi Flying Picketsa.

Raspored svih projekcija dostupan je na službenim stranicama Kina Tuškanac. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni KIC-a sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti - film

Idi na Vrh
X