TV On The Radio ‘Seeds’ – neočekivana promjena glazbenog obrasca

‘Seeds’ je prvi studijski album njujoškog benda TV On The Radio objavljen nakon tragičkog gubitka basista Gerarda Smitha koji je preminuo gotovo odmah po objavljivanju prethodnika ‘Nine Types Of Light’ 2011. godine.

TV On The Radio 'Seeds'
TV On The Radio ‘Seeds’

Već u prvoj polovini albuma s pjesmama „Quartz“, „Careful You“ i „Could You“ postaje jasno koliko veliki zaokret su TV On The Radio načinili, obzirom da je njihova konceptualna višeslojnost svih dosadašnjih uradaka naučila slušateljsko uho da se aranžmanski zaokreti mogu dogoditi u svakom trenutku, a to je ujedno uvijek bio i ‘glavni specijalitet’ benda. „Seeds“ je prvi album koji toga nema. Riječ je o ravnomjernom pitkom pop rock uratku u kojem sampleri i ritam mašina počesto uzimaju primat nad živim bubnjem Jaleela Buntona, dok je vokal Tundea Adebimpea također strogo omeđen pop šprancama koje su desetljećima prije odredili tamnoputi američki pjevači. Time je ovaj eksperimentalni indie četverac ušao u novu eksperimentalnu fazu koja ne zvuči tako, već kao potpuna opreka svemu onome što su do sada radili.

„Seeds“ tako stvara snažnu otvorenu dvojbu u kojoj jake argumente ima teza da su nakom smrti Gerarda Smitha prestali eksperimenti i kako je TV On The Radio odlučio polučiti uspjeh na teritoriju na kojem vladaju pop singlovi, ali jednako snažna argumentacija se može pronaći i u tome da se bend mora mijenjati i konstantno razvijati koliko god se to njegovim pristalicama u određenom trenutku ne sviđa. Novo sjeme je svakako posijano iako se i tu može debatirati o tome jesu li se TV On The Radio vratili u prošlost sjemenu koje je i njih oblikovalo kao umjetnike i tome se otvoreno posvetili, jer je ipak opće poznata činjenica da su (nažalost) crni rock bendovi velika rijetkost kad se uzme u obzir koliko ima onih u kojima je zastupljena bijela populacija.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OaKVy-FlaUA[/youtube]

No opet solidna je prisutnost upravo i bijelog AOR-a (kojem se Amerika očigledno vratila), tako „Could You“ zvuči kao da je izašla iz radionice jednog Davea Grohla, kao što „Happy Idiot“ zbog karakterističnog ritma dosta podsjeća na doba post punka. Središnji dio pripada atmosferičnoj baladi „Test Pilot“ čiji kotemplativni tekst evocira na ‘svemirske letače’ koje su opjevali David Bowie i Elton John. Himnična „Love Stained“ bi se lako mogla pripisati jednim Killersima, a „Ride“ i „Right Now“ su pak najnježnije pop pjesme koju su TV On The Radio do sad snimili, a njihovu ‘idilu’ reže punk rock natruha – „Winter“ ponajviše zahvaljujući distorziranoj gitarskoj pratnji čiji kontrapunkt predstavlja krajnje jednostavan minimalistički ritam loop, ujedno i uvod u „Lazerray“, pop punk hommage Ramonesima. Pretposljednja „Trouble“ prvo sudbinski najavljuje ‘kraj showa’ da bi se pretvorila u Tundeov vapaj ‘Everything is gonna be OK’ na refrenu dobrano podsjećajući na Petera Gabriela. Posljednja „Seeds“ potpuno je u elektro-štihu i odašilje poruku da se bend ‘odjavio’ i prije nego li je album završio. Upravo ta neka vrsta suzdržanosti je opća karakteristika cijelog albuma. Pazilo se da se stvari niti jednog trenutka u emotivnom impulsu ne otmu kontroli. Jest da se bend definitivno promijenio, no suzdržljivost nikad nije bila karta na koju se igralo. Iako na njemu nema slabih trenutaka, nedostaju neki ključni momenti zbog kojih bi se ovaj album trebao uvući pod kožu.

Ocjena: 7/10

(Harvest/Universal, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X