U čast Phila Lyontta iz grupe Thin Lizzy Irska centralna banka izdaje srebrnjake s njegovim likom

Irska središnja banka objavila je da će sljedećeg mjeseca izdati limitiranu srebrnu kovanicu od 15 eura u čast rock velikana Phila Lynotta, pokojnog frontmena i basista grupe Thin Lizzy. Lynott bi ove bi godine proslavio svoj 70. rođendan.

Srebrna kovanica od 15 eura s likom Phila Lynotta (Izvor: Central Bank Of Ireland)

Banka bi 27. studenog trebala pustiti 3000 novčića. To će biti drugi niz u seriji od tri kovanice pod nazivom Modern Irish Music, koji je započeo s Roryjem Gallagherom 2018. godine, a nastavit će s suosnivačem The Dublinersa Lukom Kellyjem 2020. godine.

Prva Lynottova kovanica bit će uručena predsjedniku Michaelu D Higginsu na St. Kevin’s Collegeu u Crumlinu – Lynottovoj srednjoj školi.

Kovanica, čija je tržišna cijena 65 eura, moći će se kupiti putem collectorscoins.ie.

Ranije ovog mjeseca, dvije poštanske marke od 1 euro – jedna s portretom Lynotta, a druga na naslovnici albuma Thin Lizzy “Black Rose”, također je tiskana u Irskoj. Par maraka predstavljeno je kako bi proslavio 50. godišnjicu benda.

U siječnju je otkriveno da je planiran i film o Lynottovom životu pod naslovom “Phil Lynott: Songs For While I’m Away”, a režirat će ga irski filmaš Emer Reynolds, kojem će se pridružiti producenti Alan Maher i John Wallace iz Cowtown Pictures, a u njega je uključen i Peter Worsley iz Eagle Rock Films.

U njemu će gostovati Scott Gorham, Eric Bell i Darren Wharton, James Hetfield iz Metallice, Adam Clayton iz U2, Huey Lewis, Suzi Quatro i drugi.

Lynott je umro 4. siječnja 1986., u dobi od 36 godina, dok je njegova majka Philomena umrla ranije ove godine u dobi od 88 godina.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X