U dvije kutijice ‘za svaki džep’ objavljene zbirke klasičnih albuma Boška Petrovića

U sklopu edicije ‘Original Album Collection’ , diskografska kuća Croatia Records obogatila je domaću, ali i svjetsku jazz fonoteku za čak dvije zbirke albuma neponovljivog Boška Petrovića.

'B.P. Convention - Original Album Collection, Vol. 1'
‘B.P. Convention – Original Album Collection, Vol. 1’

“Velikani umjetnosti i nakon svoje smrti ne prestaju intrigirati, izazivati pažnju javnosti, mamiti na proučavanje njihova života i stvaralaštva. Sjajan primjer je Boško Petrović, jedan od najvećih hrvatskih umjetnika čije ime još uvijek spominjemo svakodnevno. Kad je riječ o jazzu, festivalima, klubovima, glazbenoj pedagogiji, diskografiji, skladateljskom radu i vibrafonu, Boško je polazišna točka svih razgovora i referenca prema kojoj se uspoređuje. Nakon što je objavio mnogobrojna diskografska izdanja, za Croatia Records sam je osmislio niz kompilacija, a kad je preminuo taj je izdavač nastavio s istim žarom na CD-ovima sustavno objavljivati njegova ostvarenja, a u njihovom ih je katalogu doista puno”, zapisao je kritičar Davor Hrvoj.

Zbirke “B.P. Convention – Original Album Collection, Vol. 1” i “B.P. & Friends – Original Album Collection Vol. 2”, objavljene kao posveta Bošku na petu godišnjicu njegove smrti, zamišljene su tako da primjereno prikažu veličinu Boškova djela – okupljaju čak dvanaest originalnih albuma, redom vrhunskih djela koja svakom izvedbom dokazuju kakvog kompozitorskog, aranžerskog i instrumentalističkog genijalca smo imali u Bošku Petroviću.

'B.P. Convention - Original Album Collection, Vol. 2'
‘B.P. Convention – Original Album Collection, Vol. 2’

Prvi se box sastoji od šest albuma koje je Boško snimio sa svojim stožernim sastavima B.P. Convention i proširenim B.P. Convention Big Bandom – “Zeleno raspoloženje” (B.P. Convention), “Blue Sunset” (B.P. Convention Big Band), “Misterij Bluesa / Mistery of Blues” (B.P. Convention i Zagrebački solisti), “Green Lobster Dream” (B.P. Convention Big Band), “Stabilisation Blues” (Clark Terry i B.P. Convention) i “B.P.C. Moods / The Blues” (B.P. Convention) – dok drugi dio, “B.P. and Friends”, donosi izbor iz Boškovih najzapaženijih suradnji s drugim sastavima i glazbenicima – “U mukama rođena / With Pain I Was Born” (Jazz sekstet), “Tiffany Girl” (B.P. Kvartet), “Follow Me” (s Davorom Kajfešom) te “Sarabanda”, “From Moscow to L.A.” i “Zvira voda/Wellspring” (svi s Nevenom Frangešom, a posljednji i s Ružom Pospiš-Baldani).

“Više je razloga, osim iznimne umjetničke vrijednosti što nikad nije bilo upitno u ostvarenjima koja je isporučio. Glazba objavljena na tim pločama i danas je aktualna ili ispred našeg vremena, što znači da će još dugo biti proučavana. Upravo zato potrebno ju je predstaviti novim naraštajima ljubitelja glazbe, ali i samim glazbenicima, kako bi se upoznali s važnim dijelom povijesti hrvatskog jazza, kako bi uvidjeli zašto je Hrvatska upisana na svjetsku mapu jazza, kako bi imali oslonac na kojem mogu učiti i nadograđivati,“ pribilježio je Hrvoj.

Cijena pojedine uzbirčene kutijice je 99 kn.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X