U Kinoteci pogledajte ‘Lepotu poroka’ i Miru Furlan u jednoj od najhrabrijih uloga karijere

Ciklus ‘Vizualna zadovoljstva i jezik filma’ zaključuje se naslovima koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje, među ostalima i diptih ‘Ja sam znatiželjna’ Vilgota Sjömana te ‘Lepotu poroka’ Živka Nikolića, ‘LGBT_SLO_1984’ Borisa Petkoviča provest će nas kroz nekoliko desetljeća slovenskog LGBT pokreta, a među Novitete stižu ‘Ljubavni život’ Kôjija Fukade i ‘R.M.N.’ Stanje nacije Cristiana Mungiua.

“Lepota poroka” (foto: Kinoteka)

Ciklus “Vizualna zadovoljstva i jezik filma” zaključuje se naslovima koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje. Otvara ga “Ja sam znatiželjna: Film u žutom” i “Film u Plavom”, pseudodokumentarni diptih Vilgota Sjömana o švedskoj socijalnoj demokraciji 1960-ih, antologijsko ostvarenje koje se ubraja među lučonoše seksualne revolucije na velikom platnu.

Temu nastavlja “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, priča o zanemarivanoj djevojci koja nakon očeve nesreće zauzima njegovo mjesto kao glava obitelji. Premijerno prikazan u sekciji Venice Days na Venecijanskom filmskom festivalu te vođen nadahnutim nastupima uigrane glumačke, Ne gledaj mi u pijat neupitni je klasik hrvatske kinematografije te jedna od kompleksnijih meditacija o odnosu slobode i autonomije.

Sličnim temama na osebujan se način pozabavio i crnogorski redatelj Živko Nikolić u svojoj “Lepoti poroka”, tragikomičnoj priči o seljanki iz ruralnih dijelova Crne Gore, čiji se vidici šire nakon što se zaposli u nudističkom kampu za vrijeme ljetne sezone. Film je ostvario veliki uspjeh u kinima, a Mira Furlan za svoj je nastup osvojila je Zlatnu Arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Ciklus – a i ovogodišnju kinotečnu sezonu – zaključava Shortbus, erotska komedija Johna Camerona Mitchella o skupini Njujorčana koje njihovi emocionalni i seksualni problemi dovode u opušteni (i raspušteni) klub iz naslova. Riječ je o malom remek-djelu s velikim srcem, dopadljivim likovima, odličnim soundtrackom i utopijski orgazmičkom završnicom dovoljno snažnom da naelektrizira novu generaciju gledatelja.

Noviteti: “R.M.N.” i “Ljubavni život”

Među Novitete stižu dva hvaljena festivalska naslova. Prvi je “R.M.N. Stanje nacije”, novi film Zlatnom palmom nagrađenog Rumunja Cristiana Mungiua, intrigantna politička drama o odnosu oca i sina u ksenofobnoj zajednici. Film je premijerno prikazan u selekciji prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je istican kao jedan od najboljih filmova konkurencije.

“Ljubavni život” japanskog redatelja Kôjija Fukade obiteljska je melodrama o modernoj ljubavi, a naklonost kritike dobila je u natjecateljskom programu prošlogodišnje Venecije.

Na repertoaru i dalje možete pogledati egzistencijalističku dramu “Tovar” Jezryja Skolimowskog i crnu komediju “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Mjesec ponosa 2023: “LGBT_SLO_1984”

U suradnji s udrugom Zagreb Pride, a u sklopu Mjeseca ponosa 2023, prikazuje se dokumentarni film slovenskog redatelja Borisa Petkoviča “LGBT_SLO_1984”, prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta, a kroz to nudi pregled 35 godina slovenske scene kroz prizmu kulture i aktivizma.

LGBT_SLO_1984 (foto: Kinoteka)

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Razgovor će moderirati LGBTIQ aktivist i povjesničar Franko Dota. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a program je posvećen inovativnom naslovima koji istražuju nove granice filmskog medija. Sljedeće izdanje programa nosi intrigantan naslov Što točno ne možete vidjeti u onome što ja vidim?, a posvećeno je palestinskim filmskim i videoumjetnicama. Filmove za program je odabrala redateljica i montažerka Hrvoslava Brkušić.

KinoKino 2023: “Dnevnik Pauline P.”

Nakon posebne projekcije Moj prvi odlazak u kino, glavni program festivala KinoKino započet će projekcijom domaće kino uspješnice “Dnevnik Pauline P.” u režiji Nevena Hitreca. Razgovor nakon projekcije vodit će Sara Stanić, a očekujemo i goste iznenađenja! KinoKino od svojih početaka zalaže se za povećanje produkcije audovizualnih sadržaja za djecu i svaki domaći igrani film dočekuje raširenih ruku i s puno veselja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X