U Rumunjskoj se razmatra donošenje zakonske odluke da sve heavy metal koncerte mora odobriti crkva

Nakon nastupa grupa Dark Funeral na Bukovina Rock Castle Festivalu u pokrajini Suceava u Rumunjskoj koji je uznemirio tamošnje crkvene redove, lokalne vlasti spremne su u budućnosti koncertne i festivalske line-up-ove prepustiti na odobrenje crkve.

Dark Funeral (Foto: Wikipedia)
Dark Funeral (Foto: Wikipedia)

Kako navodi Metalstuff.net ne radi se tu o skandalu lokalnog karaktera, već puno širem narativu između heavy metala i crkve u Istočnoj Europi i Rusiji. Dakle, situacija nakon Rock Castlea samo je nastavak na prijašnje ekscese kao što je uhićenje i deportiranje članova grupe Behemoth, slanje vojnih postrojbi kako bi se prekinuo koncert Cannibal Corpsea, kao i, u posljednje vrijeme prilično ‘modernog’ običaja, dočekivanje heavy metal bendova na aerodromima od strane pravoslavnih svećenika koji tamo javno pljuju na njih.

Svi ti pojedinačni ekscesi koji su se do sada ticali samo nekih grupa glazbenika ovog puta vode k institucionaliziranju tj. zakonom uređenom dekretu koji bi crkvenjacima dao odriješene ruke u odlučivanju tko smije nastupiti, konkretno u Bukovini, a tamošnji skeptici sumnjaju da bi se za takvom praksom lako mogla povesti i vlada u Bukureštu.

Želju da se crkvena cenzura heavy metal koncerata zakonski regulira i sprovodi zagovara tamošnja građansko-vjerska inicijativa Saint Metropolitan Dosoftei, čije prijepore su članovi švedske grupe Dark Funeral na svojim profilima na društvenim mrežama okarakterizirali kao pokušaj da se pokrajina Suceava vrati u srednji vijek.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X