U Studentski centar vraćaju se 32. Dani hrvatskog filma

U službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se 67 filmova.

32 DHF

Trideset i drugo izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalnog festivala najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova održat će se od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru, Savska 25. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine na adresu Dana pristiglo je 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se 67 filmova.

U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je 13 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka.

„Nakon osam godina izbivanja, Dani hrvatskog filma vratili su se u Savsku 25, u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji. Pratim ih od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što me ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti. Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom kao što uostalom i zaslužuju“ najavio je ravnatelj ovogodišnjih Dana, Zvonimir Rumboldt.

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje, najbolju glazbu i najbolje oblikovanje zvuka) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina nagradu Jelena Rajković, tjednik Glas koncila nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih 70 godina, dok međunarodni filmski festival eksperimentalnoga filma GEFF svojim programom obilježava 60 godina rada. Edukativni program nudi radionicu Audicija kao networking te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu Hrvatski film i publika, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino, kao i zarazna glazba dobro vam znanih DJ majstora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X