‘Ukleti autobus’ iz Pennovog filma ‘Into The Wild’ maknut iz divljine Aljaske zbog sigurnosti ljudi

Autobus je preseljen vojnim helikopterom. organizatori tog pothvata kažu da je to bilo prilično skupo, no dodaju da je previše života izgubljeno zbog njega.

Plakat filma ‘Into The Wild’

Napušteni autobus u divljini Aljaske koji je postao cilj popularnog, ali opasnog hodočašće za avanturiste zbog knjige i filma “Into the Wild” u četvrtak je uklonjen helikopterom iz svog dugogodišnjeg počivališta.

Najmanje dva planinara su poginula, a više desetaka ih je spašeno dok su bili u potrazi za autobusom iz 1940. godine u kojem je Christopher McCandless, glavni lik autora Jona Krakauera “Into the Wild”, umro od gladi 1992. godine. McCandless – koji se sklonio u autobusu 250 milja sjeverno od grada Anchoragea – vodio je dnevnik svog stanja nakon što je obližnja rijeka Teklanika nabujala, zbog čega nije mogao napustiti to područja.

Otkako je izdana knjiga “Into the Wild” 1996. godine, potom i adaptacija za veliki ekran koju je režirao Sean Penn 2007. godine, autobus je postao popularno odredište istomišljenika i avanturista iz cijelog svijeta koji su pokušali ući u McCandlessovo putovanje. No, 2019. godine, žena iz Bjelorusije se utopila tražeći autobus, a prošle zime tim za potragu i spašavanje trebao je pronaći pet talijanskih turista koji su tražili „Čarobni autobus”.

„Ohrabrujemo ljude da bezbrižno uživaju u divljim predjelima Aljaske i razumijemo da je zadržavanje ovog autobusa zadržavanje i popularnog mjesta iz mašte“, izjavio je u izjavi povjerenik za prirodne resurse Corri A. Feige i dodao: “Međutim, postojanje ovog napuštenog i propadajućeg vozila zahtijevalo je opasne i skupe spasilačke napore, ali što je još važnije, koštalo je života neke od posjetitelja.”

U “Operaciji Yutan”, kako ju je nazvala američka vojska autobus je podigao helikopter CH-47 Chinook i, nakon izvlačenja, postavio na kamion koji je autobus prebacio na “sigurno mjesto”. Sudbina autobusa trenutno je nepoznata, ali je naknadno puštena snimka da je na sigurnom mjestu.

Zanimljivost vezana za film “Into The Wild” da je glazbu za njega snimio Eddie Vedder, frontmen grupe Pearl Jam. Za pjesmu “Guaranteed” osvojio je 2008. Zlatni globus, dok je na Grammyju ista nominirana za najbolju filmsku pjesmu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X