Ulaznice za 32. Muzički biennale Zagreb puštene u prodaju

Uskoro počinje zanimljiv Predbiennalski program najvažnijeg hrvatskog festivala suvremene glazbe.

Tribute to Steve Lacy (Foto: www.andreacentazzo.com)

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe. Tijekom deset festivalskih dana, 32. MBZ predstavit će zagrebačkoj publici sva lica suvremene glazbe. Prije početka samog festivala na redu je iznimno zanimljivi Predbiennalski program koji će početi već 29. ožujka te svojim bogatim umjetničkim, izložbenim i diskurzivnim programom otvoriti važna pitanja utjecaja tehnologije na razvoj umjetnosti, odnosa institucionalne i nezavisne kulture i ekološke održivosti u kulturi.

Predbiennalski program instalacija i multimedije ovogodišnjeg izdanja MBZ-a  kreirala je Sara Salamon, jedna od najzanimljivijih vizualnih umjetnica i kustosica mlađe generacije koja djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, a inspiraciju pronalazi u kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče.

32. Muzički biennale Zagreb

Kroz program instalacija u javnom prostoru MBZ osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija Panacea / Pjesme i napitak multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok M I J E H Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere. U dijalog sa znanošću publika će ući i Botaničkim šetnjama biologinje Lune Džidić, koja će nas provesti čitavim Zagrebom – od obala Save preko zidova Gornjeg grada sve do podnožja Medvednice.

Pod nazivom Impromix i pod okriljem Impronedjeljaka – u Zagrebu dobro poznatog serijala slobodno improvizirane i eksperimentalne glazbe koji su iskušali i mnogi umjetnici zagrebačke, ali i šire jazz, impro i elektroničke scene, u prostoru Kluba Močvara, u srijedu, 29.3. od 20 sati zajednički će improvizirati studenti kolegija Glazbene improvizacije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesora Saše Nestorovića te studenti Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom profesorice Nikoline Pristaš. Koprodukcija dvaju fakulteta manifestirat će se kao demokratična kokreacija glazbeno-plesne izvedbe – istodobno stvaranje bez nadređenosti jedne i podređenosti druge skupine, uzajamnost, učenje i proširenje međusobnih vidika.

M I J E H (Foto: Vanja Babić)

petak, 31. ožujka od 19 do 20 sati u Glazbenom odjelu Gradske knjižnice (KGZ) otvorit će se zasebna Zbirka Ladislava Mateića, sastavljena od spomenutih ploča, koje je KGZ-u donirala Mateićeva udovica Nevenka. Uz otvorenje Zbirke u intimnoj atmosferi nastupit će saksofonist Saša Nestorović i jazz perkusionist Andrea CentazzoIzdvodit će djela poznatog jazz umjetnika Stevea Lacyja.

četvrtak, 11. travnja od 20 do 21 h u Kulturno informativnom centru – KIC, u sklopu predstavljanja MBZ tima, u Galeriji Na katu prikazat će se zvučna instalacija Zvučno zrcalo za krhotine br. 2 vizualne umjetnice Sare Salamon, kustosice programskog odjela posvećenog instalacijama.

panacea / Pjesme i napitak (Foto: Vanja Babić)

Predbiennalski program donosi i niz zanimljivih MBZ razgovora s kojima ćemo ući u dijalog sa zainteresiranom javnošću:

„Prostor za scenu: muzika i kulturna infrastruktura u Zagrebu”
29 / 03
SRIJEDA
17 – 18.30 h
Centar mladih Ribnjak
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-zagrebacki-prostori-kulture
_________

„Nezavisne diskografske kuće specijalizirane za free jazz i improviziranu glazbu 1970-ih i 1980-ih godina te doprinos Stevea Lacyja razvoju jazza”
01 / 04
SUBOTA
11 – 12h
Gradska knjižnica Zagreb / Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor
__________

„Ekološka održivost u kulturi”

03 / 04
PONEDJELJAK
18 – 19 h
KIC – Kulturno informativni centar /
Više: https://www.mbz.hr/hr/program-2023/predbiennalski-program/mbz-razgovor-ekoloska-odrzivost-u-kulturi
_____________

“Tehnologija i umjetnost: između optimizma i ludizma”
11 / 04
UTORAK
18.30 – 19.30h
KIC – Kulturno informativni centar / Kino

Prodaja ulaznica počinje 15. ožujka 2023. na www.entrio.hr, a od 11. travnja 2023. u festivalskom uredu 32. MBZ-a u Kulturno informativnom centru – KIC, Preradovićeva 5 (polukat) od 11 do 19 sati.
Više informacija ovdje.
Ulaz na većinu Predbiennalskih programa je besplatan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X