Umjetnici darivali svoje nastupe za Hrvatski glazbeni zavod

U želji da pomogne najstarijoj hrvatskoj glazbenoj instituciji Rotary E-klub Hrvatska organizirao je humanitarni online koncert za prikupljanje sredstava za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda. Na koncertu je nastupilo troje naših svjetski poznatih glazbenika – gitarist Petrit Çeku, pijanistica Martina Filjak i violončelistica Kajana Pačko, ujedno i inicijatorica ove hvalevrijedne akcije.

Kajana Pačko, Petrit Ceku i Martina Filjak (Foto: Zvonimir Ferina, Romano Grozić, Atdhe Mulla)

Kajana Pačko nadahnuto je svirala skladbe Bacha, Cassada i Casalsa u svom domu u Leipzigu, a Petrita Çekua i Martinu Filjak snimio je Marko Pletikosa u njima najdražoj, sada teško ranjenoj, velikoj dvorani HGZ-a. Petrit Çeku oduševio je slušatelje španjolskim skladateljima Fernandom Sorom i Franciscom Tárregom, a Martina Filjak očarala je emotivnom izvedbom Lisztove transkripcije Bacha i reminescencije Donizettija. Ovo je prava prigoda podsjetiti se da je Franz Liszt 1846. nastupio u Zagrebu i postao počasni član HGZ-a.

U kampanji je prikupljeno je 27.400 kn te 15.000 USD koje su, potaknuti ovim jedinstvenim koncertom, donirali Samir Nikočević, Charles Taylor i Astrid Horan.

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, 144 godina stara „kuća u kojoj stanuje glazba“ pretrpjela je velika oštećenja u strašnom potresu koji je 22. ožujka zadesio grad Zagreb. Materijalna šteta je golema i potrebna su znatna financijska sredstva za obnovu, a kako je HGZ udruga građana koja se financira isključivo iz vlastitih prihoda, financijska situacija je iznimno teška jer je već u ožujku prekinuta svaka koncertna djelatnost zbog pandemije virusa.

„Ovo je najveća kriza u 200 godina postojanja udruge! No, nismo ni trenutka čekali jer zgrada se mora spasiti od daljnjih oštećenja pa smo prvi u gradu postavili skele i započeli s popravkom krovišta koje je ozbiljno ugrožavalo samu zgradu, okolne građevine i prolaznike u Gundulićevoj ulici. Beskrajno smo zahvalni Kajani Pačko na ovoj plemenitoj inicijativi jer troškove sanacije ne možemo podmiriti sami i svaka pomoć nam je dragocjena.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Hrvatski glazbeni zavod nastavlja kampanju za prikupljanje donacija, a sve detalje možete pronaći na: https://www.hgz.hr/donacije/

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Preminula Sanja Ravlić

Vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru, članica tima koji je osnovao Hrvatski audiovizualni
Idi na Vrh
X