Umjetnici diljem Europe pozivaju na bojkot Eurovizije u Izraelu

Podsjećamo, nedavno se i Lana Del Rey, u zadnji čas, povukla sa nastupa na glazbenom festivalu Meteor u Izraelu.

  • 23
    Shares
Otvarajuća ceremonija Eurovizije 2011. godine u Düsseldorfu, Njemačka (izvor: Wikipedia)

Wolf Alice, Brian Eno, The Knife, brojni eurovizijski finalisti, uključujući pobjednika natjecanja iz 1994. godine, Irca, Charlieja McGettigana, pozvali su na bojkot Eurovizije ukoliko se ista, sljedeće godine, bude održala u Izraelu.

Izraelu naredne godine slijedi da bude zemlja domaćin jer je, na manifestaciji u svibnju, pobjedu odnijela Izraelka, Netta Barzilai.

Čitavu priču oko poziva na bojkot započeo je upravo pobjednik iz 1994., Charlie McGettigan, koji je u otvorenom pismu Guardianu, između ostaloga, i napisao: “Dok Palestinici ne budu u mogućnosti uživati u slobodi, pravdi i temeljnim ljudskim pravima, ne bi se smjeli ponašati kao da je sve normalno sa zemljom koja im, njihova temeljna prava, uskraćuje.”

Među potpisnicima otvorenog pisma bili su još i Nick Seymour iz Crowded Housea, Olof Dreijer i Karin Dreijer, odnosno nekadašnji The Knife, redatelj Alain Guiraudie, dobitnik zlatne palme za režiju, u Cannesu, 2013., zatim Ken Loach, Mike Leigh, Eyal Sivan i Aki Kaurismäki, islandski finalisti na Euroviziji 2017., Daði Freyr i Hildur Kristín Stefánsdóttir te norveška glazbenica Moddi.

U pismu još stoji: “Razumijemo da EBU (European Broadcasting Union) traži od Izraela da lokacija za održavanje manifestacije bude takva da ne izazove dodatne podjele. No EBU bi Izraelu trebao otkazati domaćinstvo i Euroviziju 2019. preseliti u zemlju koja se bolje odnosi prema temeljnim ljudskim pravima.”

Na pismo je reagirala i palestinska civilna udruga koja se zalaže za kulturni bojkot Izraela, tzv. The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, koja je u priopćenju za medije sročila: “Izraelska vlada odbija zahtjeve iz pisma, umjesto toga zalaže se za represivne i anti-demokratske legislative. Organizatori Eurovizije trebali bi se odazvati na poziv široke zajednice umjetnika i manifestaciju preseliti iz Izraela.”

Do zaključenja teksta, EBU,odnosno Europska radiodifuzijska unija, koja organizira natjecanje od 1956. godine, se nije oglasila oko najnovijeg poziva na bojkot.

  • 23
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh