Umjetnici diljem Europe pozivaju na bojkot Eurovizije u Izraelu

Podsjećamo, nedavno se i Lana Del Rey, u zadnji čas, povukla sa nastupa na glazbenom festivalu Meteor u Izraelu.

Otvarajuća ceremonija Eurovizije 2011. godine u Düsseldorfu, Njemačka (izvor: Wikipedia)

Wolf Alice, Brian Eno, The Knife, brojni eurovizijski finalisti, uključujući pobjednika natjecanja iz 1994. godine, Irca, Charlieja McGettigana, pozvali su na bojkot Eurovizije ukoliko se ista, sljedeće godine, bude održala u Izraelu.

Izraelu naredne godine slijedi da bude zemlja domaćin jer je, na manifestaciji u svibnju, pobjedu odnijela Izraelka, Netta Barzilai.

Čitavu priču oko poziva na bojkot započeo je upravo pobjednik iz 1994., Charlie McGettigan, koji je u otvorenom pismu Guardianu, između ostaloga, i napisao: “Dok Palestinici ne budu u mogućnosti uživati u slobodi, pravdi i temeljnim ljudskim pravima, ne bi se smjeli ponašati kao da je sve normalno sa zemljom koja im, njihova temeljna prava, uskraćuje.”

Među potpisnicima otvorenog pisma bili su još i Nick Seymour iz Crowded Housea, Olof Dreijer i Karin Dreijer, odnosno nekadašnji The Knife, redatelj Alain Guiraudie, dobitnik zlatne palme za režiju, u Cannesu, 2013., zatim Ken Loach, Mike Leigh, Eyal Sivan i Aki Kaurismäki, islandski finalisti na Euroviziji 2017., Daði Freyr i Hildur Kristín Stefánsdóttir te norveška glazbenica Moddi.

U pismu još stoji: “Razumijemo da EBU (European Broadcasting Union) traži od Izraela da lokacija za održavanje manifestacije bude takva da ne izazove dodatne podjele. No EBU bi Izraelu trebao otkazati domaćinstvo i Euroviziju 2019. preseliti u zemlju koja se bolje odnosi prema temeljnim ljudskim pravima.”

Na pismo je reagirala i palestinska civilna udruga koja se zalaže za kulturni bojkot Izraela, tzv. The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, koja je u priopćenju za medije sročila: “Izraelska vlada odbija zahtjeve iz pisma, umjesto toga zalaže se za represivne i anti-demokratske legislative. Organizatori Eurovizije trebali bi se odazvati na poziv široke zajednice umjetnika i manifestaciju preseliti iz Izraela.”

Do zaključenja teksta, EBU,odnosno Europska radiodifuzijska unija, koja organizira natjecanje od 1956. godine, se nije oglasila oko najnovijeg poziva na bojkot.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X