Umor, Greenleaf i Stoned Jesus u Vintage Industrial Baru – Teške vibracije

Stonerskom feštom u srijedu je otvorena četvrta sezona programa Good Vibrations u Vintage Industrial Baru.

Greenleaf u Vintage Industrial Baru (Foto: izidor Tačković)
Greenleaf u Vintage Industrial Baru (Foto: izidor Tačković)

Snažan tjedan u Vintage Industrial Baru otvoren je u utorak vrijednom humanitarnom akcijom Are You Syrious?, a nastavljen je stonerskim tulumom na kojemu su novu sezonu Good Vibrationsa započeli zagrebački doomeri Umor, švedski Greenleaf i ukrajinski Stoned Jesus. Tjedan se nastavio sinoćnjim nastupom psychobilly francuza Banane Metalik, a za vikend nas očekuju dva odlična cover benda, Help! i Rain Dogs.

Sudbina Umora je, sudeći po nekim pričama, upitna. Što je u najmanju ruku šteta. Dečki su odsvirali vrlo dobru svirku s punim pravom više nego ugodno napunivši Vintage na svom nastupu, što je vrlo pohvalno za domaći bend koji nastupa kao prvi od tri izvođača. Jedini, uvjetno rečeno, prigovor ne odnosi se na sam bend, a to je dojam da se njihova glazba ipak treba zbog svoje prirode slušati na malo većoj razini decibela nego što ih je bilo u srijedu.

Švedski Greenleaf je jednostavno razvalio. Uz domaće dečke koje poznajemo budući da su dio naše scene i Stoned Jesus kao glavnu atrakciju večeri, možda su očekivanja od ovih manje poznatih momaka bila i razmjerno manja. No, načinom kojim su od samog izlaska zavladali večeri osupnuo je sve skeptike. Žestoki rock’n’roll srodan bombama na kakve smo navikli od jednog Clutcha razbacao je prisutne, a bradati Arvid pokazao se izvrsnim pjevačem i frontmenom. U vrhunce nastupa svakako se moraju ubrojati žestoko čitanje standarda Johna Leeja Hookera “Boom, Boom” i “With Eyes Wide Open”, na kojem je sudjelovao i Igor iz Stoned Jesusa.

Valja priznati da je nastup Greenleafa trebao biti duži. Trebao je biti posljednji, jer Stoned Jesus nije uspio nadmašiti energičnost neposrednih prethodnika. Zapravo, sve se spustilo u nižu brzinu kakvu je odredio Umor, umjesto da se gradacija dizala i cijela večer završila eksplozijom. Psihodelični stoner Stoned Jesusa crpi iz raznih izvora rock povijesti, što se i osjeti u raznolikosti materijala koji izvode. Publika je, kakav je i običaj, bolje prihvaćala starije pjesme koje bolje poznaju nego novi materijal koji je promoviran ovim nastupom, ponajviše petnaestominutnom “I Am The Mountain” koja je odsvirana na faux bisu.

Nova sezona Dobrih vibracija, otvorena je teškim vibracijama, a glavno obilježje večeri svakako je neočekivana pobjeda Greenleafa nad Stoned Jesusom u ovoj prijateljskoj stonerskoj utakmici.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X