Umrla je Sacheen Littlefeather, Indijanka koja je odbila Oscar umjesto Marlona Branda

Littlefeather je pretrpjela rasističko ruganje i prijetnje uhićenjem i nasiljem na dodjeli 1973. godine.

Sacheen Littlefeather (foto: UCLA Library Special Collections/Wikipedia)

Sacheen Littlefeather, koja je pretrpjela rasističko ruganje i prijetnje uhićenjem i nasiljem kada se pojavila u ime Marlona Branda na dodjeli Oscara 1973. i odbila njegovu nagradu za najboljeg glumca, umrla je u 75. godini. Variety javlja da je Littlefeather preminula je u nedjelju, 2. listopada, od raka dojke.

Kao predsjednica Nacionalnog odbora za afirmativnu sliku Indijanaca, Littlefeather je zamijenila Branda kako bi prosvjedovala protiv zlostavljanja američkih Indijanaca u filmskoj industriji. Nekoliko trenutaka prije nego što je izašla na pozornicu, producent ceremonije Howard Koch rekao joj je da će biti uhićena ako bude pričala duže od 60 sekundi. Tijekom govora ismijavali su je imitirajući ples s tomahawkom i indijanskim pokličima, a Johna Waynea navodno su morali spriječiti da ne jurne na podij i napadne je.

“[Brando] nažalost ne može prihvatiti ovu vrlo velikodušnu nagradu”, rekla je Littlefeather, improvizirajući jer nije imala vremena pročitati Brandovih osam stranica pripremljenih primjedbi. “A razlozi za to su današnji tretman američkih Indijanaca u filmskoj industriji i na televiziji, kao i nedavna događanja u Wounded Kneeju,” rekla je misleći na okupaciju Wounded Kneeja u Južnoj Dakoti koju su proveli američki Indijanaci, za što većina Amerikanaca nije znala jer Ministarstvo pravosuđa SAD-a nije puštalo informacije u medije.

Ove godine Akademija je izdala službenu ispriku Littlefeather zbog njezinog tretmana na dodjeli Oscara. “Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog ove izjave bilo je neopravdano”, napisao je predsjednik Akademije David Rubin u pismu Littlefeather 18. lipnja. “Emocionalni teret koji ste proživjeli i cijena vaše vlastite karijere u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog toga vam se iskreno ispričavamo i divimo.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X