Umrla je Slađana Milošević

Aleksandra Slađana Milošević, jedna od ikona jugoslavenske scene, umrla je danas u Zemunu.

Slađana Milošević (Foto: Facebook)

Slađana rodila se 1955. godine u Beogradu. Pokazivala je interes za glazbu još u djetinjstvu. U svojoj petoj godini primljena je u glazbenu školu na odsjek klavira. Svoj doprinos modernoj glazbi dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pjevajući u sastavima kao što su Nebeska konjica, Epitaf8 i Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”.

Godine 1977., isplivala je na površinu jugoslavenske pop rock scene, s pjesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke Česme, gdje je nastupala prije Bijelog dugmeta. Slađana je počela rušiti tabue, kada je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim postajama.

Godine 1979. pjesmom “Amsterdam” uvrstila se među začetnike novog smjera u jugoslavenskoj glazbi koji je poznatiji pod nazivom “New wave”. Godine 1981. nastupila je na izboru za jugoslavenskog predstavnika za Pjesmi Eurovizije u Beogradu i osvojila je 8. mjesto sa skladbom “Recept za ljubav”.

Godine 1983. odlazi u Njemačku, gdje osniva sastav “Neutral Design”, s kojim je izdala album, vrlo uspješan u Njemačkoj i Švedskoj. Godine 1984. rađa se pjesma pod nazivom “Princeza”, duet s Dadom Topićem, koja je prevedena i na engleski jezik (“Starlight”). Godine 1989. odlazi u Sjedinjene Države, gdje je neko vrijeme svirala sa sastavom “Baby Sister”, ali također radila i druge poslove. Jedno vrijeme je bila broker na burzi, a radila je i u marketinškim agencijama. Godine 1995. vraća se u Beograd i posljednjih godina živi na relaciji Beograd — Los Angeles.

Preminula je, nakon kraće bolesti, 26. ožujka 2024. u Zemunu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X