Umrla je Toni Morrison, prva crna književnica nagrađena Nobelovom nagradom

Osim Nobela, Morrison je nagrađena i Pulitzerom, kao i Predsjedničkom medaljom slobode.

Mural posvećen Morrison u španjolskoj Vitoriji (foto: Wikipedia)

Toni Morrison, osvajačica Nobelove nagrade i Pulitzera, autorica romana “Beloved” i jedna od ključnih figura crnog književnog pokreta, umrla je s 88 godina.

Morrison je karijeru započela kao urednica udžbenika u izdavačkoj kući Random House gdje je postala prvom crnom glavnom urednicom odjela za beletristiku. Tamo je odigrala ključnu ulogu u dovođenju crne književnosti u mainstream objavljujući djela autora kao što su Angela Davis, Wole Soyinka, Chinua Achebe, Toni Cade Bambara i Gayl Jones.

Sedamdesetih godina počinje i sama pisati. Njezin drugi roman “Sula” nominiran je za National Book Award, a trećim “Song of Solomon” iz 1977., osvaja nagradu National Book Critics Circle.

Godine 1987, Morrison objavljuje “Beloved”, roman nadahnut istinitom pričom o afroameričkoj ropkinji Margaret Garner. Roman provodi 25 tjedana na popisu najprodavanijih djela u New York Timesu i biva nagrađen Pulitzerovom nagradom za beletristiku. Oprah Winfrey producirala je filmsku adaptaciju koju je režirao Jonathan Demme s Dannyjem Gloverom, Thandie Newton i samom Winfrey u glavnim ulogama, a roman je dobio još dva nastavka, “Jazz” iz 1992. i “Paradise” iz 1997. godine.

Morrison je 1993. postala prvom crnkinjom koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost, a 2012. predsjednik Barack Obama dodjeljuje joj Predsjedničku medalju slobode navodeći kako “njezina proza sadrži moralni i emocionalni intenzitet na kakav se rijetki knjžievnici odvažuju.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X