Umrla je Toni Morrison, prva crna književnica nagrađena Nobelovom nagradom

Osim Nobela, Morrison je nagrađena i Pulitzerom, kao i Predsjedničkom medaljom slobode.

Mural posvećen Morrison u španjolskoj Vitoriji (foto: Wikipedia)

Toni Morrison, osvajačica Nobelove nagrade i Pulitzera, autorica romana “Beloved” i jedna od ključnih figura crnog književnog pokreta, umrla je s 88 godina.

Morrison je karijeru započela kao urednica udžbenika u izdavačkoj kući Random House gdje je postala prvom crnom glavnom urednicom odjela za beletristiku. Tamo je odigrala ključnu ulogu u dovođenju crne književnosti u mainstream objavljujući djela autora kao što su Angela Davis, Wole Soyinka, Chinua Achebe, Toni Cade Bambara i Gayl Jones.

Sedamdesetih godina počinje i sama pisati. Njezin drugi roman “Sula” nominiran je za National Book Award, a trećim “Song of Solomon” iz 1977., osvaja nagradu National Book Critics Circle.

Godine 1987, Morrison objavljuje “Beloved”, roman nadahnut istinitom pričom o afroameričkoj ropkinji Margaret Garner. Roman provodi 25 tjedana na popisu najprodavanijih djela u New York Timesu i biva nagrađen Pulitzerovom nagradom za beletristiku. Oprah Winfrey producirala je filmsku adaptaciju koju je režirao Jonathan Demme s Dannyjem Gloverom, Thandie Newton i samom Winfrey u glavnim ulogama, a roman je dobio još dva nastavka, “Jazz” iz 1992. i “Paradise” iz 1997. godine.

Morrison je 1993. postala prvom crnkinjom koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost, a 2012. predsjednik Barack Obama dodjeljuje joj Predsjedničku medalju slobode navodeći kako “njezina proza sadrži moralni i emocionalni intenzitet na kakav se rijetki knjžievnici odvažuju.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X