Umrla je Vera Zima

Hrvatska glumica Vera Zima umrla je u subotu 7. studenog u Zagrebu u 68. godini.

Vera Zima (Izvor: HRT)

Vera Zima dobitnica je nagrada “Vladimir Nazor‘ za životno djelo i nagrade “Fabijan Šovagović” za doprinos hrvatskoj kinematografiji. O njenoj smrti izvijestio je Radio Sljeme.

Njeno pravo ime glasi Vjeročka Zimova. Rođena je 21. ožujka 1953. godine u Metkoviću. Otac joj je bio Slovak, a majka Dalmatinka. Od šesnaeste godine je izdržavala samu sebe zaposlena kao kontrolorka u autobusu na liniji Zaostrog – Ploče. Do 18. godine je živjela u Pločama.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu “Mećava” Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića. Verin profesor hrvatskog jezika, Zvonko Barbir, je jedan od najzaslužnijih što je upisala Akademiju, a zanimljivost je da je od 140 kandidata, samo njih četvero bilo primljeno, uz to da je Vera bila jedina žena među njima.

Nastupala je Teatru &TD, Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glumila je na filmu i televizijskim serijama, kao što je sinkronizirala animirane filmove.

Za ulogu u seriji “Odmori se, zaslužio si” dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika 2006. godine.

Zdravstvene probleme sa štitnjačom riješila je operacijom 2007. a naredne godine joj umire otac Pavel za kojeg je bila jako vezana. Majka joj je bila umrla četiri godine ranije i otac joj je bio jedini član obitelji. Sa snimanjem serija je prestala 2013. godine jer se nije osjećala dobro, a 2015. je imala zahtjevnu operaciju koljena od koje se uspješno oporavila u mirovini.

Omiljenost publike stekla je ulogama majki, domaćica, baka, susjeda, a za života dobila brojne nagrade za svoj rad u televizijskim serijama, filmovima i kazalištu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X