Umrla je Vera Zima

Hrvatska glumica Vera Zima umrla je u subotu 7. studenog u Zagrebu u 68. godini.

Vera Zima (Izvor: HRT)

Vera Zima dobitnica je nagrada “Vladimir Nazor‘ za životno djelo i nagrade “Fabijan Šovagović” za doprinos hrvatskoj kinematografiji. O njenoj smrti izvijestio je Radio Sljeme.

Njeno pravo ime glasi Vjeročka Zimova. Rođena je 21. ožujka 1953. godine u Metkoviću. Otac joj je bio Slovak, a majka Dalmatinka. Od šesnaeste godine je izdržavala samu sebe zaposlena kao kontrolorka u autobusu na liniji Zaostrog – Ploče. Do 18. godine je živjela u Pločama.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu “Mećava” Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića. Verin profesor hrvatskog jezika, Zvonko Barbir, je jedan od najzaslužnijih što je upisala Akademiju, a zanimljivost je da je od 140 kandidata, samo njih četvero bilo primljeno, uz to da je Vera bila jedina žena među njima.

Nastupala je Teatru &TD, Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Glumila je na filmu i televizijskim serijama, kao što je sinkronizirala animirane filmove.

Za ulogu u seriji “Odmori se, zaslužio si” dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika 2006. godine.

Zdravstvene probleme sa štitnjačom riješila je operacijom 2007. a naredne godine joj umire otac Pavel za kojeg je bila jako vezana. Majka joj je bila umrla četiri godine ranije i otac joj je bio jedini član obitelji. Sa snimanjem serija je prestala 2013. godine jer se nije osjećala dobro, a 2015. je imala zahtjevnu operaciju koljena od koje se uspješno oporavila u mirovini.

Omiljenost publike stekla je ulogama majki, domaćica, baka, susjeda, a za života dobila brojne nagrade za svoj rad u televizijskim serijama, filmovima i kazalištu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X