Umro je Aco Razbornik, velikan slovenske i jugoslavenske glazbene produkcije

Aco Razbornik bio je producent, ton majstor i inženjer zvuka na preko 250 albuma. Radio je između ostalih s Tomažom Pengovom, Arsenom Dedićem, Josipom Lisac, Tihomirom Popom Asanovićem, Bijelim dugmetom, EKV-om, Vladom Kreslinom, Lačnim Franzom, Buldožerom, Pankrtima, Atomskim skloništem, grupom September, Filmom, Parafima, Lauferom i mnogim drugima.

Aco Razbornik (Foto: Facebook)

Aco Razbornik rođen je 1946. godine. Po vlastitim riječima bio je samouk i amater. Počeo je u elektromehaničarskoj radionici na Mačkovoj ulici u Ljubljani, gdje je popravljao magnetofone i hi-fi opremu, kao i mikrofonske kabele i drugu opremu za glazbenike.

Prvi album koji je snimio bio je “Odpotovanja” slovenskog kantautora Tomaža Pengova iz 1973. koji je snimljen na improviziranoj opremi u Pengovljevom domu. Desetljećima je njegova baza bio ljubljanski Studio Tivoli, glasovito glazbeno mjesto upravo zbog njegovog predanog i profesionalnog rada.

Studio Tivoli je početkom 1990-ih bio kompletno izgorio u požaru, a jedan od rijetkih arhivskih snimaka posljedica tog nesretnog slučaja bio je video spot “Svijet za nas”, tada mlade i u Hrvatskoj prilično nepoznate riječke grupe Laufer u kojoj je pjevao Damir Urban, koji je upravo bio snimljena na zgarištu studija.

Zahvaljujući međunarodnom ugledu unutar svjetske asocijacije glazbenih studija, gotovo svaki studio iz svijeta je poslao dio svoje audio opreme Aci kao pomoć, kao što je prostor ponovno adaptirao tada najpoznatiji svjetski akustičar. Te je studio u potpunosti ne samo obnovljen, već postao i najbolji studio u ovom dijelu svijeta. SSL pult na kojem su originalno snimljeni neki albumi grupa Police i Queen novu je adresu pronašao upravo u Ljubljani u Studiju Tivoli u kojem su snimale i svjetske operne zvijezde poput Josea Carrerasa i Andee Bocellija.

Tijekom devedesetih s Acom Razbornikom u Studiju Tivoli je radio i najvažniji hrvatski rock producent tog perioda Denis Mujadžić Denyken koji je upravo tamo miksao i producirao neke od najvažnijih hrvatskih rock albuma.

Denyken je shrvan Aci napisao i iskrenu posvetu na svom Facebook profilu: “O dragi moj Aco tako mi je žao čuti ovu groznu vijest. Ovo mi je izbilo zrak iz pluća. Bio si moj mentor i guru. Bio si moja podrška i iskrena kritika. 45 albuma smo zajedno napravili od kojih će neki ostat u analima glazbe ovih prostora. Zahvaljujući tebi! Hvala ti za smijeh i sve znanje koje si nesebično podijelio sa mnom. I ne samo sa mnom… Neka ti je putovanje mirno i ispunjeno istom toplinom koju si donio u naše zivote. R.I.P.”

Kada se na Discogsu pogleda službeno zaveden katalog objavljenih izdanja, njih ukupno 257 na kojima je radio Aco Razbornik, jasno je da je upravo on jedan od ljudi koji je dobrim dijelom svojim radom iskrojio veliki dio glazbene povijesti ovih prostora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X