Umro je Bill Withers

Pjevač koji će zauvijek ostati upamćen po evergrinu ‘Ain’t No Sunshine’ umro je u 82. godini. kako javlja njegova obitelj, umro je od zatajenja srca.

Bill Withers (Foto: Wikipedia)

William Harrison „Bill“ Withers mlađi, rođen 4. srpnja 1938., američki je pjevač i tekstopisac aktivan na glazbenoj sceni od 1970. do 1985. godine.U svojoj relativno kratkoj karijeri osvojio je tri Grammyja za pjesme “Ain’t No Sunshine”, “Just the Two of Us” i “Lean on Me”. Snimio je ukupno osam studijskih albuma od kojih su dva, “Still Bill” i “Menagerie”, ostvarila zlatnu nakladu. Kompilacijski album, “Greatest Hits”, ostvario je isti uspjeh. Nagrađen je počasnim doktoratima dvaju fakulteta i primljen u Dvoranu slavnih virdžinijskih glazbenika.

Godine 1970. godine Bill izdaje svoj prvijenac, nazvan ¸”Just As I Am”, koji sadrži uspješnice poput „Ain’t No Sunshine“, za koju osvaja prvi „Grammy“, i „Grandma’s Hands“. Album, trajanja tek nešto više od pola sata, ubrzo je stekao kultni status kod kritike i slušateljstva. Withers osniva prateći glazbeni sastav i kreće na američku turneju, a nedugo zatim izdaje i drugi album, “Still Bill”, uradak koji je polučio izrazito uspješne „Lean on Me“ i „Use Me“ te zasjeo na prvo mjesto Billboardovih pop i R&B ljestvica. Uskoro su uslijedili nastup uživo u newyorškom Carnegie Hallu i izdanje trećeg albuma, nakon čega dolazi do prekida suradnje između Billa i kuće Sussex Records.

Godine 1975. godine potpisuje za diskografsku kuću Columbia Records, kojoj ostaje vjeran narednih deset godina, odnosno do kraja aktivnog bavljenja glazbom. U tom vremenu Bill izdaje pet novih albuma; komercijalno najuspješniji bio je “Menagerie” iz 1977., a sadržavao je i mnogo puta obrađivani klasik „Lovely Day“. Svoj drugi „Grammy“ osvaja 1981. za pjesmu „Just the Two of Us“ u duetu s Groverom Washingtonom. Četiri godine kasnije Withers javno obznanjuje povlačenje iz svijeta glazbe, iako 1987. osvaja još jednog „Grammyja“ u konkurenciji tekstopisca – Club Nouveau obradio je njegovu uspješnicu „Lean on Me“.

U privatnom životu se nakon propalog jednogodišnjeg braka s glumicom Denise Nicholas, Bill 1976. oženio Marcijom Johnson i dobio dvoje djece, Todda i Kori.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X