Umro je cijenjeni jazz trubač i grammyjevac Roy Hargrove

Roy Hargrove, izuzetan trubač koji je utjelovio najsjajnije obećanje svoje jazz generacije, i kao mladi sljedbenik bebop tradicije i kao čvrsti most prema hip-hopu i R&B-iju, umro je u petak navečer u New Yorku u 50. godini.

  • 7
    Shares
Roy Hargrove (Foto: Wikipedia)

Uzrok smrti bio je srčani zastoj, prema izjavi njegova dugogodišnjeg menadžera, Larryja Clothiera. Hargrove je primljen u bolnicu zbog razloga povezanih s radom bubrega, naime bio je na dijalizi dugi niz godina.

Hargrove je dvaput dobio Grammyja, u dvije ilustrativne kategorije: Najbolji Jazz instrumentalni album 2003 za “Directions in Music”, s post-bop supergrupom s pijanistom Herbiejem Hancockom i saksofonistom Michaelom Breckerom; i za Najbolji latinski jazz nastup 1998. godine za “Habanu”, revolucionarni Afro-kubanski projekt snimljen u Havani.

Bio je nadasve cijenjen među kolegama. predvodio je progresivnu grupu The RH Factor koja je kombinirala elemente jazza, funka, hip-hopa i soul glazbe.

U svijetu jazza surađivao je s mnogim velikanima, ali je njegov potpis ostao prisutan u glazbi izvan jazz okvira. Svirao je s Macy Gray, The Soultronics, i s Nileom Rodgersom, na dvije skladben za “Red Hot & Riot”, kompilacijskom albumu posvećenom afrobeat prioniru Feli Kutiju. Nastupio je kao sideman jazz pijanistici  Shirley Horn i reperu Commonu na albumu “Like Water for Chocolate”, a 2002. s pjevačicom Erykah Badu na njenom albumu “Worldwide Underground”.

Kao lider je snimio 21 albuma, a kao sideman čak 50 albuma.

  • 7
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh