Umro je fotograf i fotoreporter Hrvoje Polan

Iznenada je u 48. godini preminuo Hrvoje Polan.

Hrvoje Polan (Foto: Zoran Stajčić)

Hrvoje Polan poznato je ime u fotografskim i fotoreporterskim krugovima. Započeo je karijeru tijekom 1990-ih u Feral Tribuneu, a potom svoj profesionalni put gradio u Reutersu i Agence France Presseu za koje je pokrivao svjetska krizna i ratna žarišta. Jedna od njegovih fotografija izložena je u njujorškom muzeju MoMA u sklopu izložbe “100 najboljih slika dekade 1990-2000”. Zadnjih nekoliko godina radio je kao freelancer, a njegove su se fotografije objavljivale u The Guardianu, Timeu, Newsweeku…

Tijekom devedesetih nezaobilazan je njegov rad u Feral Tribuneu, a također je paralelno snimao aktere i događaje tadašnje rock scene u Hrvatskoj.

U novijoj hrvatskoj povijesti znao je dobivati prijetnje zbog objavljivanja svojih dokumentarističkih fotografija snimljenih u periodu nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, a na PRESS Film Festivalu u Kostajnici mu je 2015. godine bila skinuta izložba „Tri priče o besmislu“ bez obrazloženja dva dana nakon predstavljanja, jer se nije sviđala lokalnim političkim moćnicima, a radilo se o izložbi njegovih radova sa stranih ratišta, posebice iz pojasa Gaze.

Njegov posljednji projekt bila je fotomonografija, koju je radio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, “Iza sedam logora – Od zločina kulture do kulture zločina”.

U intervjuu za ovaj portal koji je Hrvoje Polan dao2015.  povodom skidanja izložbe „Tri priče o besmislu“, između ostalog je rekao: “Ima milijun formi kojima se političari obraćaju ljudima, ali uvijek je priča o ‘nama’ i o ‘njima’ i na tim podjelama ta ekipa vlada. Klasika naše balkanštine koja je jedna velika blatnjava depresivna čaršija. U biti i ništa drugo ne možeš ni raditi kod nas, osim probat povezivati ljude koji misle svojom glavom.”

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X