Umro je fotograf i fotoreporter Hrvoje Polan

Iznenada je u 48. godini preminuo Hrvoje Polan.

  • 190
    Shares
Hrvoje Polan (Foto: Zoran Stajčić)

Hrvoje Polan poznato je ime u fotografskim i fotoreporterskim krugovima. Započeo je karijeru tijekom 1990-ih u Feral Tribuneu, a potom svoj profesionalni put gradio u Reutersu i Agence France Presseu za koje je pokrivao svjetska krizna i ratna žarišta. Jedna od njegovih fotografija izložena je u njujorškom muzeju MoMA u sklopu izložbe “100 najboljih slika dekade 1990-2000”. Zadnjih nekoliko godina radio je kao freelancer, a njegove su se fotografije objavljivale u The Guardianu, Timeu, Newsweeku…

Tijekom devedesetih nezaobilazan je njegov rad u Feral Tribuneu, a također je paralelno snimao aktere i događaje tadašnje rock scene u Hrvatskoj.

U novijoj hrvatskoj povijesti znao je dobivati prijetnje zbog objavljivanja svojih dokumentarističkih fotografija snimljenih u periodu nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, a na PRESS Film Festivalu u Kostajnici mu je 2015. godine bila skinuta izložba „Tri priče o besmislu“ bez obrazloženja dva dana nakon predstavljanja, jer se nije sviđala lokalnim političkim moćnicima, a radilo se o izložbi njegovih radova sa stranih ratišta, posebice iz pojasa Gaze.

Njegov posljednji projekt bila je fotomonografija, koju je radio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, “Iza sedam logora – Od zločina kulture do kulture zločina”.

U intervjuu za ovaj portal koji je Hrvoje Polan dao2015.  povodom skidanja izložbe „Tri priče o besmislu“, između ostalog je rekao: “Ima milijun formi kojima se političari obraćaju ljudima, ali uvijek je priča o ‘nama’ i o ‘njima’ i na tim podjelama ta ekipa vlada. Klasika naše balkanštine koja je jedna velika blatnjava depresivna čaršija. U biti i ništa drugo ne možeš ni raditi kod nas, osim probat povezivati ljude koji misle svojom glavom.”

 

  • 190
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X