Umro je Gil Scott-Heron, kum hip hopa

Jedan od najutjecajnih glazbenika i začetnik hip hopa umro je u New Yorku nakon povratka iz Europe.

Gill Scott-Heron (Foto: Wikipedia)

Gil Scott-Heron umro je u 62. godini. Uzroci smrti su još uvijek nepoznati. Utjecajan glazbenik i pjesnik kojeg su mnogi nazivali kumom hip hopa umro je njujorškoj St. Luke bolnici u petak 27. svibnja. Pretpostavlja se da se Heron razbolio nakon povratka iz Europe.

Gill Scott-Heron najpoznatiji je po snažnim političkim paraolama u svojoj glazbi, a ona koja će ga sigurno nadživjeti i koja je dobro poznata i današnjim generacijama je „The Revolution Will Not Be Televised“, istoimena pjesma iz 1970. kojom je umjetnik kritizirao masovne medije. Iste godine je započela i njegova karijera u kojoj je eksperimentirao s jazzom, soulom, bluesom i narativnim stilom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rGaRtqrlGy8[/youtube]

Prvi je glazbenik koji je iskoristio svoju glazbu kako bi kroz nju progovorio i otvoreno napao Apartheid u Južnoj Africi. Tijekom godina postao je izuzetno utjecajan među generacijama crnih glazbenika koji su dolazili na scenu, pogotovo među hip hoperima. Chuck D iz Public Enemyja jedan je mnogih glazbenika koji su odali počast Heronu, a na svom Twitter profilu je napisao: „GHS počivaj u miru. Mi se bavimo time čime se bavimo zahvaljujući tebi.“

Gill Scott-Heron vratio se na scenu 2010. godine kad je nakon 16 godina diskografske pauze objavio album „I’m New Here“. O njegovom utjecaju među dnašnjim glabenicima najbolje i govori podatak da je Kanye West obilato semplirao Scott-Heronovu narativnu prozu na svom albumu „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“, koji je kritika skoro jednoglasno proglasila najboljim u njegovoj karijeri.

To je samo posljednji u nizu primjer u kojem je jasno može iščitati golemi utjecaj umjetnika koji će biti zapamćen i po „No Nukes“ koncertima u Madison Square Gardenu kada je 1979. protestirao protiv izgradnji i upotrebe nuklearnih elektrana. A i tada je među svim pjesmama koje su izvodili razni glazbenici aktivisti njegova „We Almost Lost Detroit“ postala neslužbena himna te protestne akcije.

Njegova smrt došla je iznenadno, ali parola „Message To Messangers“ pod kojom je cijeli život djelovao je zaživjela i duboko se ukorijenila među svim glasnicima koji su na sebe uzeli breme prenošenja poruke novim generacijama. Ako se stvari sagledaju na taj način, Gil Scott-Heron svakako je jedan od najuspješnijih umjetnika novije glazbene povijesti, a njegova uloga tek treba biti ponovno otkrivena i revalorizirana.

Možda će vas zanimati: The Last Poets: Možeš umrijeti od depresije gledajući vijesti

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X